сервиз на хладилници варна
Главна Категория: Природни забележителности
Подкатегория: Върхове

Връх Голям Перелик - Родопи

Връх Голям Перелик - Родопи
Връх Голям Перелик е първенецът на Родопите (2191м). Той се намира в една от най-живописните планински местности, само на 19км западно от Смолян. Всяка година на 30 юли подножието на върха е домакин на етно-джаз фестивал, в който взимат участие световно известни звезди. Изгражда се импровизирана зала от стотици бали сено, която се осветява от големи огньове, запалени в специално оформени огнища. Изживяването е неописуемо на фона на прелестната Родопи планина.Как да покорите връх Голям Перелик?

Първенецът на Родопите е лесно достъпен за всеки, който желае да се докосне до неговата красота. Разходката ви до върха ще започне от местността Превала, която се намира на около 7км от Смолян. Ако нямате личен автомобил, до там има удобен транспорт.

След Превала имате два варианта - или да поемете по виещия се тесен асфалтов път, или да изберете пешеходния маршрут. Ние ви препоръчваме втория, разбира се. Няма нищо по-прекрасно от това да се разхождате сред вълшебно красиви пейзажи и да вдишвате кристално чист планински въздух.

Крайната цел на пътуването ви е хижа Перелик. Изкачването до нея ще ви отнеме около два часа пеша. Магията на планината ще ви завладява с всяка крачка. Ще се чувствате леки като перце и свободни като вятъра. Пред очите ви ще се разкрият прелестните гледки на Рила, Пирин и Стара планина. А ако времето е достатъчно ясно, ще може да видите и планинските върхове на Северна Гърция. Всичко е красиво като в приказка - грабвайте раниците и я изживейте докрай! Ще се видим там!
Къде: Смолян
Колко: 2175м. н.в.
Друго: