сервиз на хладилници варна

„Песенни реликви“ - фолклор и новаторство в зала „България“

На 28 март 2015 година от 19,00 часа в зала ``България`` Софийската филхармония ще представи един различен поглед към българския самобитен фолклор в концерта ``Песенни реликви``. Публиката ще може да се наслади на творби, които са в основата на нашето културно наследство, но в уникален нов прочит.

Всички аранжименти за оркестър са дело на млади творци, със собствен поглед и интересен ракурс към всяка композиция.

Събитието, под диригентството на Ганчо Гавазов, е с участието на  женски народен хор ``Космически гласове от България``. Солисти ще бъдат оперната певица Ина Кънчева, Недялко Недялков (кавал), Пейо Пеев (гъдулка), Петьо Костадинов (гайда), Валери Димчев (тамбура) и други. В програмата: Николай Кауфман, Стефан Мутафчиев, Генчо Генчев, Христо Тодоров, Георги Стрезов, Румен Бояджиев - син, Любомир Денев - младши, Стоимен Добрев и др.

Концертът ``Песенни реликви`` ще представи най-ценното от българската музикална съкровищница. Това са песни, предавани от векове и запазени до днес, песни, които имат своя специфична символика и в миналото са изпълнявали строго определена функция във връзка с различни ритуали, обичаи и житейски събития.

Всяка от избраните за концерта песни е ценена и пазена, както се ценят и пазят истинските богатства и реликви. А с претворяването на тези реликви Софийската филхармония създава една нова форма, еднакво интригуваща както за дългогодишните ценители на народното ни творчество, така и за всички, жадни да открият музикалните ни корени. Да изпитат онази необяснима магия, която може да се роди единствено в центъра на Балканите, на пътя между Европа и Близкия Изток и в близост с богатия фолклор на средиземноморските народи. 

Избраните творби ще въздействат още по-силно в изпълнение на младите певци от хора ``Космически гласове от България``. Песни като ``Църна трънке`` (хумористична песен от Северозападна България), ``Сватбарска задявка`` (добруджанска песен, разказваща за любовна задявка между двама млади), ``Заспало е челебийче`` (изключително емоционална родопска любовна песен), ``Стоянова песен``(тракийска народна песен, разказваща за мъж, който се завръща от дълъг път) и много други автентични песни от различни региони на страната ни намират място в програмата. Ще бъдат изпълнени и две произведения от Любомир Пипков и Панчо Владигеров, които големите български композитори са създали, вдъхновени от многоликия ни фолклор и неговата звучност. За тези две изпълнения на сцената на 28 март ще излезе сопраното Ина Кънчева.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com