сервиз на хладилници варна

„Един час в Бретан“ - презентация на Люсил Ервеу във Варна

На 3 юли от 19,00 часа във Франкофонски център Варна Люсил Ервеу, стажант на Градското списание, ще представи културата и традициите на регион Бретан във Франция, където е родена. Специално подготвената от нея за българска публика презентация "Един час в Бретан" е съпроводена с викторина с награди.

Представянето се организира от Франкофонски център Варна и Градското списание, с подкрепата на Easy Consult. Идеята е да се представят по достъпен начин регионът и град Брест, където Люсил Ервеу е родена.

"Когато чужденците мислят за Франция, най-често си представят Париж и Лазурния бряг. Искам да представя регион Бретан и моя град Брест", казва Люсил. Подготвената от нея презентация е интересна не само за франкофони, а за всички, които се интересуват от история на Европа, от митовете и легендите, които формират разнообразната култура на континента.

Защо Бретан се отличава от другите региони на Франция? Районът е бил населяван от келтски племена, които са оставили своя отпечатък в местния език, твърде различен от френския; във фолклора и песните. Вторият по големина град в Бретан, Брест посреща и изпраща регати, също като Варна, като истински пристанищен град посреща пътешественици, също като Варна.

Люсил Ервеу е родена в Брест, регион Бретан, Франция, през 1989 г. Студентка в Университета в Авиньон, първа година магистратура "Публики на културата". От октомври 2012 г. прекарва 10 месеца в Стара Загора по линия на Европейската доброволческа служба. Сега е във Варна за 3 месеца като стажант на интернет издание Градското списание и на сайта Découvrir Varna, където могат да се прочетат нейни статии. Във Варна участва също в проявите, организирани от Общество на писателите – Варна, в платформата за млади автори МОТИВ и в други инициативи. 

Снимка: Брест - Поглед към Брестската крепост

© www.flickr/antoinemaltey

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com