сервиз на хладилници варна

„Вярвам във възхода на Морска България – 100 години от рождението на капитан Тремол Иванов

Книгата "Вярвам във възхода на Морска България", издадена по повод 100-годишнината от рождението на капитан Тремол Иванов, първи директор на Параходство "Български морски флот", бе представена на 30 септември във Военноморския музей във Варна.

[cut]

Сборникът, съставен от д-р Елисавета Цветкова и Мария Грозева, представлява биографичен разказ за един живот, изцяло отдаден на Морска България.

Книгата пресъздава спомените на колеги, приятели и близки на капитан Тремол Иванов, чрез които жизненият път и епохата, в която той живее, придобиват пълнокръвни очертания.

"В тази книга има интересно съчетаване на родовата памет с историята на Морска България. Така всички, които някога са познавали, а сега помнят, четат, хвалят или критикуват капитан Тремол Иванов, могат да го видят от всичките му страни като личност, като гражданин, като родител, като колега и ръководител, като професионалист във военноморското дело, корабоплаването, корабостроенето и в международната търговия, свързана с различните сектори на морското стопанство", каза на представянето капитан ІІ ранг о.з. д-р Атанас Панайотов, главен редактор на "Морски вестник".

Капитан Тремол Иванов е роден на 10 юни 1913 г. в Елена. Постъпва в Морско училище с 28-и випуск. Служи като офицер в Черноморския флот, в Дунавската флотилия и в Морското училище в Созопол. През 1942 г. е командир на торпедоносеца "Дръзки". От 1943 до 1944 г. работи в дирекцията на Параходство "Българско речно плаване" в Русе. През 1948 г. е назначен за пръв директор на новооснованото държавно параходство "Български морски флот". От 1954 г. до 1968 г. работи в Корабостроителния завод във Варна, като изминава пътя от заварчик, през водещ технолог и главен диспечер до заместник-директор. От 1968 г. е първи директор на външнотърговското предприятие "Корабоимпекс", където работи до пенсионирането си през 1973 г.

Неговата трудова и професионална дейност е пряко свързана с всички основни морски дейности. Участва в обществени прояви, свързани с пропагандирането на морската идея и в морски спортни прояви. През последните 25 години от живот си Тремол Иванов е активен сътрудник на Военноморския музей. Автор е на много статии, коментари, анализи и на книгите "Морското търговско корабоплаване на Третата българска държава" (1996 г.) и "Страници от историята на българското корабостроене" (1998 г.). Умира във Варна през 2000 г.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com