сервиз на хладилници варна

Sprite Graffiti Fest 2014 ще освежи Борисова градина на 21 юни

Единадесетото издание на Sprite Graffiti Fest ще се проведе на 21 юни в столичния парк Борисова градина. Събитието е двойно по-голямо от преди, защото освен традиционната графити битката между десетината най-добри изгряващи графити артисти от цялата страна, тази година ще има и графити уъркшоп за начинаещи на възраст между 12 и 16 години.

Официалното откриване е на 21 юни в 17,00 часа, когато започва музикалната програма с леките летни ритми на Ogi23. Легендарното хип-хоп дуо DRS ще ги последва на сцената, а DJ Sava ще се погрижи за всички, които имат сили да танцуват до края. Графити доайените Arsek, Erase и Goat са ментори на уъркшопа и членове на журито.

Графити битката, или Sprite Graffiti Battle, е състезание, в което участват графити артисти и отбори от цялата страна. Десетте финалисти са подбрани след предварителен конкурс за скици, който бе проведен на фейсбук страницата на феста. В събота участниците ще бъдат оценявани от жури в състав: Евгений Иванов, председател на Сдружение за младежка култура и съвременни изкуства "Радар", Николай Тодоров (Ник), управител на верига магазини "На тъмно", традиционен партньор на Sprite Graffiti Fest от създаването му и трима от най-изявените български графити артисти - Arseк, Erase и Goat.

Първата дисциплина в състезанието е рисуване на цветна скица във формат А4 на тема fresh start. Втората се нарича throw up и трябва да бъде завършена в рамките на 60 секунди от всеки участник. Тя представлява бързо нахвърляне със спрей върху стена на дума или число, съставени от не повече от 2-3 символа. В последния кръг състезателите прерисуват цветната си скица от първи кръг върху стена с размери 5 х 2 метра. Всички категории се оценяват отделно. Участникът с най-висок общ резултат става шампион. За него и за класираните на второ и трето място има материални награди.

Уъркшопът също се провежда в 3 модула – теория, практика и работа на маса. Теорията обхваща кратка история на графити, индивидуални и професионални ползи от рисуването на графити, основи на графитите и въведение в стиловете. Упражнение на техники върху стена, рисуване на скица върху лист и прерисуване на скицата върху голяма стена са елементите на втория модул. Работата на маса се състои от рисуване върху хартиен макет на влак; създаване на платна и фланелки с шаблон; коментари и насоки по скици, които участниците са донесли със себе си.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com