сервиз на хладилници варна

Delorean: клубен звук от Каталуня

Музиката на Delorean не е от тези, които могат да се чуят във всеки клуб, въпреки че испанците са почитатели и създатели на клубна култура. На 9 септември се появи новият им студиен албум, Apar.

Стилът на Delorean често получава разнообразни определения - инди поп, алтернативна денс музика, постпънк. От трите им албума преди Apar най-успешен е Subiza (2010), където компютрите имат водеща роля за разлика от новия Apar.

Delorean се сформират през 2000 г. в баския град Зарауц. През 2007 г. се установяват в Барселона и се насочват основно към електронната и компютърна музика, създават клуб и собствено студио. Delorean са Еки Лопетеги (вокали и бас), Гилермо Астраин (китара), Унаи Ласкано (клавишни) и Игор Ескудео (перкусии). Ето как групата представя новия си албум в интервю за "Градското списание".

- Каква е основната разлика между вашия много успешен албум Subiza и новия Apar?

- Основната разлика е в начина, по който е записан и че парчетата са не толкова ритмични и по-съдържателни. Искахме музиката ни да звучи по-отчетливо, идеите да са по-прости и да се разчират на първо слушане. Изгубихме скорост, но за сметка на това звучим по-лирично.

- Subiza излезе през 2010 г. Какво правихте през изминалите 3 години? Само върху албума ли работихте?

- До 2011 бяхме на турнета, а върху албума Apar започнахме да работим в началото на 2012 година.

- Каква е символиката на обложката?

- Идеята се основава на творби – кръстове на баския скулптор Хорхе Отеиза, които той е направил за своя гроб и този на съпругата си. Не ни хареса идеята да имаме мрачна обложка, която се свързва с гроб и затова решихме да "потопим" кръстовете в океана. Когато видяхме снимката, установихме, че много добре кореспондира с нашата концепция. Кръстовете символизират единството и това, че трябва да си свързан с някого до края на живота си. В противовес пяната (на баски apar) около тях символизира липсата на единство, с което се сблъскваме всеки ден.

- Планирате ли турне с новия албум? Как го представяте в Испания?

- Съвсем наскоро започна турнето ни, ще обиколим цяла Европа, САЩ и Япония. В Испания обикновено участваме в големи фестивали, така че ще се опитаме да направим повече концерти със собствена продукция – с наше светлинно шоу и изпълнители.

- След 4 албума как ще определите сами стила си – денс, смесица от рок и рейв и хаус или нещо съвсем друго?  

- Колкото и неубедително да звучи, по-скоро поп с елементи на денс.

Интервюто е осъществено със съдействието на Animato Music.


Новини от Градското списание - www.urban-mag.com