сервиз на хладилници варна

Cartier: история в над 600 бижута

Защо британският крал Едуард VII, княгиня Мария Павловна, дукът и дукесата на Уиндзор и днес Кейт Мидълтън поръчват корони и бижута на Cartier? Историята на бижутерската къща, свързана с известни исторически личности и звезди, е представена в голяма изложба в Париж.

Изложбата "Cartier: стил и история" (до 16 февруари 2014 г. в музейния комплекс "Гран Пале") представя над 600 бижута, часовници и аксесоари, характерни за развитието на бижутерската къща и стиловете през различните епохи. Изложбата е замислена от изкуствоведи и разкрива в нова светлина връзката на Cartier с историята и развитието на стила Ар деко. За да бъдат по-добре представени стиловете в бижутерията и луксозните аксесоари, към тях се прибавят облекла, мебели, рекламни фотографии и обложки на модни списания. Работата на дизайнерите по конкретни бижута и колекции е представена с около 200 скици и рисунки. Всички експонати са от колекцията на Cartier, от няколко музея, Националната библиотека и Операта във Франция и от частни колекции.

Бижутерска къща Cartier, основана през 1847 година, има важна роля в световната история на декоративните изкуства и еволюцията на вкуса в областта на луксозните аксесоари. В началото на ХХ век много кралски семейства не само от Европа си поръчват короните на френската бижутерска къща. В символ на Cartier се превръща пантерата, която се появява за първи път през 1914 година върху часовник. През 40-те години на ХХ век пантерата присъства във формата на обеци, колиета, брошки, върху часовници, табакери и чанти. Тази част от историята на бижутерската къща е представена в изложбата заедно с колекция от бижута, свързани с известни личности като Елизабет Тейлър и колекции на кралските семейства. Сред експонатите е диадемата, която Кейт Мидълтън носи на сватбеното си тържество.

Днес бижутерска къща Cartier има над 300 магазина по цял свят.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com