сервиз на хладилници варна

Art Brussels - в търсене на млади таланти

За 30-а поредна година в белгийската столица Брюксел се провежда един от най-големите панаири за съвременно изкуство. Това е място за срещи на колекционери, собственици на галерии и художници.

На тазгодишното издание организаторите са поканили 182 галерии от 25 страни. Участниците са избрани от 400 изпратени кандидатури. Белгийските галерии са една четвърт, останалите са от Европа и други страни. Ще бъдат представени повече от 2000 творци с живопис, скулптура, фотография, видео, инсталации, пърформанси. Изкуството, което ще видят посетилите на панаира, е разделено в три зони.

Първата зона, наречена First call, представя 14 галерии, които участват за първи път. Подборът на галериите е направен от комисия, съставена от двама галеристи, куратор и колекционер. Тази година участва и една румънска галерия. Втората зона - Young talent, представя млади, изгряващи творци. Най-голямата зона е отделена за утвърден имена и е наречена The Gallery

Откривнето на панаира на 19 април ще мине под знака на модата с представянето на водещи дизайнери.

Скулптурният проект Art in the city, организиран от 2009 г. насам съвместно с кметството в Брюксел с цел обогатяване на градската среда, се провежда в рамките на панаира. Автори, представени от галериите-участници, се включват в проекта, а отличеният, чието име се обявява на откриването, създава скулптура на открито в парково пространство.      

Филмови прожекции (Film in the city), дискусии на теми, свързани с търговията на произведения на изкуството, са част от събитията, включени в тазгодишното издание на панаира. Очаква се в Брюксел да пристигнат над 30 000 почитатели на изкуството, 35 % от които от чужбина. 

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com