сервиз на хладилници варна

25 места, които не е желателно да посещавате

Всяка година BlackSmith Institute съвместно с международната неправителствена организация „Зелен кръст” прави проучване на степента на замърсяване в различни точки на света. Докладът за 2010 г. подрежда местата по степен на замърсяване с олово, живак, хром, арсен, пестициди и радиоактивни елементи. В списъка с 25-те места има и такива, които са доста посещавани и от туристи.

Провинция Ратана Кири, Камбоджа

Камбоджа е една от страните в света, в която има най-голяма липса на питейна вода. Средната продължителност на живот в страната е 57 години поради проблеми, свързани с хигиената. Замърсяването в Ратана Кири се дължи на добива на злато в мините, с които се слави провинцията.

 

Кабве, Замбия

Въздухът, почвите, растителността и водата са замърсени вече 20 години, след като мините за добив на олово не функционират. Кабве е вторият по големина град в Замбия и в миналото е индустриален център. В периода 1902 – 1994 г. залежите на олово са изчерпани и използвани в леярската промишленост. Концентрацията на олово във водите и почвата е 20 % по-висока от нормите. В момента в Кабве се прилага екологична програма на BlackSmith Institute за пречистване на водите.   

 

Мозамбик

Замърсяването на почвите и въздуха в страната се дължи на големия внос на оловен бензин. От 2004 г. вносът му е забранен.

 

Дзержинск - Русия

Град Дзержинск и съседното му село Гравиловка са замърсени, защото през съветската епоха са били тайни центрове за производство на оръжия. Днес функционират само няколко завода, но почвите и водата са замърсени с тежки метали, арсен, фенол... години наред Дзержинск е рекордьор по токсични отпадъци с висока степен на смъртност и болести. През 2005 г. в гравиловка е инсталирана пречиствателна водна станция.

 

Град Марилао във Филипините

Малкото градче Марилао е замърсено в следствие на индустриална дейност – рециклирането на метални отпадъци. Намиращата се в близост река е замърсена. В реката се вливат и отпадъците от кожарските фабрики в града. От 1997 г. няколко международни организации работят по пречистването на реката.

 

Калимантан, Индонезия

Според специалистите ежегодно Индонезия изхвърля във въздуха 1000 тона живак – около 30 % от количеството в света. 95 % от изгорения живак, нужен за добива на злато в мините в страната, се отделя в атмосферата. В Калимантан – индонезийската част на остров Борнео, се намират десетки такива мини.   

 

Долината на река Рудная в Долнегорск, Русия

Особено застрашен е град Рудная Пристан. Тук е поставен рекорд по брой на страдащи от респираторни и хронични заболявания и рак. Замърсяването е в следствие на функционирането на мините и леярската промишленост. От 2007 г. се прилагат екологични програми за пречистване на почвите.

 

Бопал, Индия

Този индийски град се превърна в нарицателен за еко катастрофа и все още страда от последствията от трагедията в химическия завод през 1984 г. Според специалистите засегнатите са 500 000 души. Днес от хронични заболявания страдат двойно повече. Останките от завода още не са разрушени. Много международни организации, включително и Greenpeace, настояват отговорните за катастрофата да бъдат наказани.

 

В списъка попадат още област Маника в Мозамбик (замърсяване с живак в следствие на добива на злато), северна Гвинея (замърсяване с живак в следствие на добива на злато), Квартал Тиаройе в Дакар, Сенегал (замърсяване в следствие на автомобилни газове), Гвинея (замърсяване в следствие на оловен бензин), Синграули в Индия, Красноярск в Русия, Кедугу в Сенегал, Брянск в Русия, Дурала в Индия, Панама, Микочени в Танзания и още няколко града в Индия.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com