сервиз на хладилници варна

2012 - Международна година на сътрудничеството

Олимпийските игри, потъването на "Титаник", творчеството на Густав Климт и Мане във визуалните изкуства и на Дж. Р. Р. Толкин в литературата - това са някои от събитията и личностите, за които ще се говори тази година.

2012 г. е избрана от ООН за Международна година на сътрудничеството, което може да даде своя принос за социално-икономическото развитие и намаляването на бедността по света, както и за Международна година на устойчивата енергия за всички.

През април в целия свят ще се отбележи 100-годишнината от потъването на "Титаник" - повод да си припомним всички истории - истински и измислени, свързани с кораба. През юли и август по света ще се говори за спорт по повод на най-голямото събитие - 30-ите летни Олимпийски игри. Преди това, през юни, с голяма международна конференция  в Университета в Кеймбридж ще се отбележи 100-годишнината от рождението на английския математик Алън Тюринг, един от бащите на компютрите, които отдавна са част от живота ни.

Ще остане ли Никола Саркози президент на Франция ще се разбере също тази година след президентските избори в страната. Русия и САЩ също се готвят за президентски избори. Междувременно през юли Кипър ще поеме председателството на Европейския съюз, а два нови европейски града - португалският Гимараеш и словенският Марибор, ще очакват хиляди посетители заради титлата "Европейска столица на културата"

Във Франция 2012 г. е обявена за Година на Русо - отбелязва се 300-годишнината от рождението на големия философ и мислител на Просвещението Жан-Жак Русо. Най-много във Франция ще се говори и за художника Едуар Мане заради 180-годишнината от рождението му, а в Австрия - за Густав Климт по повод 150-годишнината от рождението му.

Тази година ще се говори и за Дж. Р. Р. Толкин - навършват се 120 години от рождението му.

Една интересна и от музикална, и от историческа гледна точка годишнина би трябвало да отбележат в Русия свидетелите на Престройката - 50 години от рождението на рано починалия Виктор Цой, лидер на култовата съветска група "Кино". 

В света на класическата музика годината е на Дебюси (150 години от рождението му), Равел (75 години от смъртта му), Гершуин (75 години от смъртта му), у нас и на Парашкев Хаджиев (100 години от рождението му). У нас тази година трябва да си припомним както подобава и за Владимир Димитров - Майстора (130 години от рождението му), Димчо Дебелянов (125 години от рождението му), Яна Язова  (100 години от рождението й), Петя Дубарова (50 години от рождението й). 

Човечеството продължава да гледа към Космоса. Има ли живот на Марс? Този въпрос, без който нямаше да съществуват стотици филми, продължава да търси отговор - през август подвижната лаборатория Curiosity, изстреляна през ноември миналата година, ще се приземи на Марс. Проучванията продължават. 

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com