сервиз на хладилници варна

2011: Международна година на горите и химията

През 2011 година някои събития ще обединят всички жители на Земята, за да се отбележат годишнини и факти, важни за историята и развитието на човечеството. 2011 е обявена за Международна година на горите, на химията и на ветеринарната медицина, както и на хората от африкански произход.  

Международна година на горите

Инициатива на ООН, с която се цели да се насочи вниманието на хората към опазването, поддържането и развитието на горите. По данни на ООН, ежегодно от Земята изчезват 130,000 км² гори заради дейността на хората, което се отразява на глобалното затопляне. Апелът към отбелязването на Международната година на горите е отправен към всички правителства, очаква се в събитията, които ще се организират на национално ниво в различни страни, да се включат международни и неправителствени организации.

Международна година на химията

Инициатива на ООН под мотото "Химията - нашият живот, нашето бъдеще". Решението е взето преди две години, към инициативата се присъединява и ЮНЕСКО. Целта е да се отбележи приносът на химията като наука за развитието на човечеството. В честванията се включват най-големите международни организации на химиците.  

Световна година на ветеринарната медицина

Инициативата е по повод 250-годишнината от основаването на първото училище по ветеринарна медицина в света, създадено в Лион, Франция през 1761 г. Три години по-късно е създадено и училището в Париж. Основател и на двете учебни заведения е френският учен Клод Буржела. Началото на честванията ще бъде поставено на 24 януари във Версай, а тържественото закриване е през октомври в Кейптаун, Южна Африка. Междувременно ще се проведат миждународни конференции по темата в Лион и Сейн Луис, САЩ.

Международна година на хората от африкански произход

Инициатива на ООН с цел защита правата на човека.     

 

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com