сервиз на хладилници варна

20 години фестивал "Процес - пространство", събрани в една изложба

Представителна изложба от колекцията на фестивала за съвременно изкуство "Процес – пространство” се открива на 3 ноември в изложбената зала на "Шипка” 6 в София.

Изложбата включва около 300 произведения, създадени през 20-те години от съществуването на фестивала, творби от колекционери и автори - дарения за "Процес – пространство”, както и работи от самостоятелни изложби, организирани в рамките фестивала, съобщиха от СБХ. По-голямата част от работите са живопис, към експозицията се включва и документация от акции, пърформънси, спектакли и други събития в рамките на миналите издания.

Досега във фестивала са участвали художници от тридесетина страни, сред които повечето европейски страни, Япония, Канада, САЩ, Австралия.

Фестивалът се организира от 1992 г. насам в Балчик, само през 2001 г. е проведен в Русе. В лицето на неговия основател и главен организатор Димитър Грозданов, "Процес – пространство” се явява наследник на първите неконвенционални опити и техния последвал стремеж към институционализиране. Една от първоначалните и отстоявани до този момент идеи на фестивала е неговата колекция да се превърне във фонд на бъдещ музей за съвременно изкуство или галерия.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com