сервиз на хладилници варна

13 януари - Ден на българското кино

Ако скоро не сте гледали български филм, днес е точният момент за това. 13 януари се чества от 2005 г. насам като Ден на българското кино.

На този ден през 1915 г. в кино “Модерен театър” в София се състои премиерата на първия български игрален филм - “Българан е галант” на Васил Гендов.

Денят на българското кино ще се отбележи в София с безплатна прожекция на 5 филма, получили награди на 30-ото издание на фестивала на българския игрален филм "Златна роза" през 2011 г. във Варна, съобщават от Национален филмов център. Днес в кино "Одеон" ще се прожектират филмите Love.net на Илиян Джевелеков, "Корави старчета" на Пламен Масларов и Ивайло Пенчев, "№ 1" на Атанас Христосков, "Кецове" на Валери Йорданов и Иван Владимиров и късометражният "Демони" на Александър Етимов. В Дома на киното пък ще се прожектира дикументалният филм на Александър Донев, посветен на юбилейния фестивал "Златна роза" и неговата история. На 15 януари филмът ще се излъчи и по БНТ.

Юбилейният, 30-и фестивал "Златна роза" във Варна се радваше на посещаемост и пълни зали - все повече в сравнение с предходните му издания, и на 12 пълноментражни филма. Дано тази година да са повече.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com