сервиз на хладилници варна

Яник Ноа пее Боб Марли

Бившият френски тенисист Яник Ноа отдава почит на Боб Морли с новия си албум. 40 години след излизането на Catch A Fire, който отбелязва началото на международния успех на Боб Марли, френският певец изпълнява любими негови песни, но в собствен аранжимент. 

Албумът Hommage (Columbia/Sony) няма да бъде пропуснат от най-големите почитатели на реге музиката. Онези, които си спомнят първите тенис концерти на Яник Ноа, организирани в средата на 90-те години на ХХ век, сигурно не са забравили и първите изпълнения на песента Get Up Stand Up на Боб Марли, когато босият Яник Ноа пее любимата си песен с настървение, по-голямо от опита, който има зад микрофона. 

Няколко години по-късно, в зората на успеха си като певец, по време на първия си концерт в парижката зала "Олимпия", Яник Ноа отново включва в репертоара си песен на Боб Марли - акустична версия на Redemption Song. Това, че френски певец от камерунски произход, избиран нееднократно за любимец на французите, посвещава цял албум на англоезичен певец метис от ямайски произход, станал първата световна звезда, идваща от третия свят, никак не е странно, съобщава RFI.

Албумът Hommage включва 11 песни, но това не е реге албум, а песните на Боб Марли през прочита на Яник Ноа. Слушателят може да разбере, че и 11-те песни са любими на изпълнителя. Гласът на Яник Ноа, който много се различава от този на Боб Марли, може и да не се хареса на върлите почитатели на краля на регето. Албумът започва с Burnin & Lootin, продължава с Easy Skanking, чиято интродукция напомня за изказванията на тенисиста Ноа по телевизията за турнира в Уимбълдън или за употребата на трева. От Could You Be Loved до Natural Mystic, минавайки през Africa Unite, Buffalo Soldier, 40-минутната селекция включва някои от най-силните песни на Боб Марли от периода 1972 - 1980, но в стил "Ноа". Албумът е реализиран в сътрудничество с младия френски певец и музикант Симео.

Кръгът от почитатели на Боб Марли, изграждан десетилетия наред, ще се разшири географски още. Това също е един от приносите на начинанието на Яник Ноа.

Hommage е десетият студиен албум на Яник Ноа.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com