сервиз на хладилници варна

Шехерезада в съвременния свят - балетна премиера на Великденския музикален фестивал във Варна

На 15 март започва вече традиционният Великденски музикален фестивал на Варненската опера. Балетна премиера на "Шехерезада", концерти с участието на цигуларите Светлин Русев и Марио Хосен и гастрол в София с Иван Момиров сред солистичния състав са част от събитията до 30 април.

Първият концерт (на 15 март) е част от Европейския музикален фестивал. Публиката ще чуе големия цигулар Светлин Русев и клавирното дуо Милко Милков и Ваня Пешева заедно с оркестъра на Варненската опера с изцяло френски репертоар. От програмата на Европейския музикален фестивал е и концертът със солист цигуларя Марио Хосен (на 28 март).

Сред премиерните акценти на Великденския музикален фестивал е балетният спектатъл "Шехерезада" на балета на Варненската опера по хореография на Боряна Сечанова (премиера на 17 март). Модерният прочит по музика на Римски-Корсаков и известната серия компилации Buddha Bar е съвременна история. Използвайки мотива за приказката като начин на освобождаване от делничната скука, Сечанова трансформира историята на Шехерезада - героинята бяга навън от скуката на ежедневието, за да осъзнае накрая, че търсените от нея любов и щастие се намират в собствения й дом, съобщиха от Варненската опера. Солистите на балета са Евгения Минкова, Румен Стефанов, Денко Стоянов, Мартин Чикалов и Илияна Славова. Друго ново заглавие в афиша на Варненската опера - рок операта "Исус Христос супер звезда", което в края на миналата година имаше само концертно изпълнение, ще се играе на 15 и 17 април. Камен Чанев - солист на Виенската Щатсопер, публиката във Варна ще види сред солистите в "Селска чест" и "Палячи" (21 март). За талантливите ученици от класовете по музика и балет на Националното училище по изкуства "Добри Христов" са запазени дните 27 и 30 март. Фортисимо Клас - вече набралата популярност музикална образователна програма, гостува на 17 април, солисти на концерта са Веско Ешкенази и Адриана Николова-Печенката. В края на следващия месец (24, 26 и 30 април) Варненската опера гостува в НДК - София, със спектаклите "Кармен" и "Дон Карлос". Сред солистите ще бъде и роденият във Варна тенор Иван Момиров, който живее в Италия.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com