сервиз на хладилници варна

Шест премиерни български филма ще се прожектират на фестивала „Златна роза“ 2015

От 2 до 11 октомври ще се проведе 33-ото издание на фестивала на българския игрален филм ``Златна роза``. Официалната програма, която започва на 6 октомври, включва 13 пълнометражни филма, от които 6 премиери и 17 късометражни филма. Фестивалът е под знака на 100-годишнината на българското кино.

``Златна роза`` 2015 се открива на 6 октомври във Фестивалния комплекс с прожекция на премиерния документален филм на Илия Костов ``Васил Гендов - мит и реалност``. Предварителната програма започва още на 2 октомври. До 6 октомври в зала ``Европа`` публиката може да види ретроспектива на български филмови класики с вход свободен, сред които ``С деца на море``, ``Таралежите се раждат без бодли``, ``Куче в чекмедже``, ``Тримата от запаса``, ``Топло``.  В съпътстващата програма са и независими продукции като ``Дяконъ Левский`` и трилърът ``Момичето от низката земя`` на Ники Станчев, 3 международни копродукции - ``Аферим!`` (Румъния-България-Чехия) на Раду Жуде, ``Защо аз?`` (Румъния-България-Унгария) на Тудор Джурджу и ``Мама и другите шантавели в семейството`` (Унгария-Германия-България) на Ибоя Фекете, 11 късометражни и един документален филм.

Конкурсната програма включва 6 премиери за българския екран - ``Докато Ая спеше`` на Цветодар Марков, ``Жажда`` на Светла Цоцоркова, ``11-и А`` на Михаела Комитова, ``С лице надолу`` на Камен Калев, ``Сняг`` на Венцислав Василев и ``Семейни реликви`` на Иван Черкелов. Тази година фестивалът ще има 2 журита. Пълнометражните филми ще оценяват Стефан Командарев, Киран Коларов, Антония Ковачева, Янина Кашева и Красимир Андонов, а късометражните Станимир Трифонов, Боряна Матеева и Николай Тодоров.

Две изложби в рамките на ``Златна роза`` 2015 също ще напомнят за 100-годишнината на българското кино. От 2 октомври в Градската художествена галерия ``Борис Георгиев`` ще може да се види изложбата ``Автори и плакати`` с куратор проф. Божидар Йонов, а във фоайето на Фестивалния комплекс изложбата ``100 годни българско кино`` с фотографии от снимачната площадка на любими български филми. На 9 и 10 октомври в хотел ``Черно море`` ще се проведе кръгла маса на тема ``100 години българско кино 1915-2015 - стратегии, перспективи и възможни решения за следващите години``. Програмата предвижда и дискусия, свързана с подпомагането на българското игрално кино.

Средствата от продажбата на плакатите и каталога на фестивала ``Златна роза`` ще бъдат дарени за закупуването на музикални инструменти за провеждане на музикотерапия с децата от ``Карин дом``.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com