сервиз на хладилници варна

Шест неща, които не знаете за „Дисниленд“

"Дисниленд" може да изглежда като обикновен тематичен парк. Но зад балоните, замъците и захарния памук е скрит един таен свят - място, където диви котки бродят из парка в полунощ, Мики Маус се крие зад плаката и филмови звезди пият мартини при закрити врати.

Котешка охрана

Не е лесно да опазиш земята на "Дисниленд" напълно чиста, дори и от нежелани вредители. Всяка вечер след края на работното време, 200 диви котки се пускат из парка, за да пазят популацията на гризачите под контрол. Въпреки че от компанията Disney не коментират нищо по въпроса, според слуховете котешката работна група датира още от 1957 г., когато при ремонта на замъка на Спящата красавица е разкрита колония от повече 100 бездомни котки. След неуспешни опити да бъдат прогонени от парка, управата му решила да остави котките да "работят" за него. Днес те прекарват деня в почивка, добре скрити в тяхната "котешка къща", макар че понякога може да бъде забелязана космата муцуна, надничаща измежду механичните лъвове на въртeлежката.

Скрити Мики Мауси

В "Дисниленд" емблематичният Мики Маус е навсякъде. Но благодарение на специално обучените дизайнери и инженери на Disney, стотици "скрити Микита" са разпръснати из целия парк. Едва забележимите символи доста често са трудно разпознаваеми - те са замаскирани в архитектурата и озеленяването, както и в най-малките стилистични детайли - от тревната площ пред станцията за първа помощ и ръждивите петна на върха на вътележката "Карибски пирати" до формите на автомобилните високоговорители на увеселителното влакче Space Mountain. Никой не знае колко точно са те.

"Дисниленд", Анахайм, Калифорния.

"Дисниленд, Калифорния.                                                   © Flickr/fictures

Коктейли при закрити врати

В "Дисниленд" няма алкохол, освен ако не успеете да включите името си в списъка на Club 33. Тайният коктейл бар, закътан зад ресторанта Blue Bayou, има ограничен брой членове само до 487 души и списък на чакащи от приблизително 14 години. Уолт Дисни проектирал клуба, за да има къде да се забавляват потенциални инвеститори. Оттогава клубът с елегантна трапезария и първокласна винарска изба посреща американски президенти, филмови звезди, чуждестранни високопоставени лица и щастливи гости с връзки. Има слухове, че Робърт Кенеди е вечерял там на 3 юни 1968 г., два дни преди да бъде убит.

Измама за окото

Нещата не винаги са такива, каквито изглеждат в "Дисниленд". Дизайнът на парка е направен на принципа на т. нар. "принудена перспектива", създавайки оптична илюзия, която прави сградите да изглеждат по-големи или по-малки, отколкото са в действителност. Замъкът на Спящата красавица, например, изглежда много по-висок от истинските 77 фута, защото "тухлите" и други архитектурни особености стават все по-малки във височината на кулата. Матерхорн изглежда по-масивен, отколкото е, тъй като най-високите дървета са в основата на планината, а най-малките са поставени на върха. Когато навлизате по Главната улица, благодарение на техники за мащабиране замъкът изглежда по-далеч, а старомодните магазини и павилиони за сладолед изглеждат няколко етажа по-големи. А на излизане Главната улица изглежда по-малка. Уолт Дисни е смятал, че семействата, които влизат в парка, ще бъдат изпълнени с очакване, а на излизане ще бъдат твърде уморени, за да забележат разликата.

"Дисниленд", Орландо - Tomorrowland.

"Дисниленд", Орландо.                                                                 © Flickr/Beau B

Винаги на сцената

В "Дисниленд" портиерите не са портиери, а "участници в представлението". Такива са стотиците касиери, художници, градинари и актьори, които се правят на Пепеляшка и други герои. Всички участници в представленията  са обучени да спазват специфично поведение и да се държат по определен начин, за да се запази магията. Какво трябва и какво не трябва да правят? Никога да не изневеряват на персонажа. Ако са облечени в костюм, характерен за тематичната зона Fantasyland (Фантастичният свят), те не трябва да припарват до Tomorrowland (Света на бъдещето), защото това може да обърка посетителите или да наруши имиджа на "Дисниленд". Когато развеждат гости, трябва да сочат с два пръста или с отворена длан, но никога с показалец. Всички участници в представлението спазват правила за външен вид – без маникюр, брада или коса, боядисана в неестествен цвят.

Светлината остава включена

Когато строителството на парка започнало в началото на 1950 г., Уолт Дисни не искал да изпусне нито един момент от мечтата на живота си. Ето защо той проектирал малък частен апартамент за семейството си над пожарната на Главната улица. Декориран от един от сценографите на Disney, апартаментът имал декор според последния писък на модата. В него все още може да се види оригиналния душ на Уолт Дисни с няколко душ глави, за да лекува старата му травма от игра на поло и керамичният бар, където Уолт Дисни сервирал любимата си напитка на основата на ром и бренди. Лампата на прозореца, която се вижда от парка, някога била оставяна да свети, за да сигнализира, че шефът е наоколо. Днес лампата винаги е оставена включена в чест на човека, създал Мики Маус.

По Lonely Planet.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com