сервиз на хладилници варна

Четири дни джаз фестивал във Варна

Международният джаз фестивал във Варна ще се проведе за 23-и път от 31 юли до 3 август. Пораснал с един ден в сравнение с предходните издания, фестивалът тази година предлага среща с няколко сборни формации от български и чужди музиканти.

[cut] 

На 31 юли вечерта откриват два квинтета. Саксофонистът Димитър Льолев гостува заедно с Антони Дончев (пиано), Борислав Петров (барабани) и Борис Таслев (китара). Вторият квинтет идва от Сърбия и е създаден от саксофониста Макс Кочетов (роден в Киев), музикант с клубни изяви в Европа, част от биг бенда на Сръбското радио и телевизия и Ксения Кочетова (вокал).

Пламен Карадонев трио (с Христо Йоцов на ударните и Димитър Карамфилов) и New Bone квинтет – млади музиканти от Полша, са изпълнителите втората вечер на 1 август. Полската формация е основана през 1996 г. в Краков от тромпетиста Томаш Кудик, автор и на повечето от композициите. Квинтетът внася нов полъх на полската джаз сцена.  На 2 август във Варна ще гостува проектът Acquaphonica на италианската композиторка и пианистка Федерика Коланджело. Проектът, който вече е гостувал в България, идва и във Варна в оригиналния си състав. Acquaphonica е международна група, създадена през 2010 г. в Амстердам от петима млади музиканти, след които е и българският музикант Михаил Иванов (контрабас). Останалите са Кристиян Крайнчан (ударни) – Словения, холандският китарист Матайс Таун и саксофонистът Джоао Дрийсен. Гост на фестивала е и квартетът на китариста Мирослав Иванов (Димитър Семов, Милен Кукошаров и Радослав Славчев). Последният ден е за украинското етно джаз трио FKP и за формацията на Анатолий Вапиров, който ще излезе на сцената на джаз фестивала във Варна в компанията на Йълдъз Ибрахимова, Владимир Тарасов (ударни), Виталий Владимиров (тромбон), Асхат Сайфулин (акустичен бас), Матиас Шрифъл (тромпет), Антони Дончев, Стоян  Янкулов и Христо Йоцов.  

Джаз фестивалът във Варна се провежда в двора на Археологическия музей.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com