сервиз на хладилници варна

Череп на чернокож откриха при разкопките на крепостта "Калиакра"

Златни и сребърни накити и монети, култови предмети и череп на чернокож са сред над стоте находки, открити това лято по време на археологическите проучвания на крепостта "Калиакра". Разкопки в района са превеждат за 9-а поредна година.

Проучванията това лято са обхванали църквата "Света Богородица" и района около нея. Проучени са нови 60 гроба от разкрития на Калиакра некропол. Голяма част от откритите монети са византийски от XIII - XIV век, открити са и няколко османски монети за първи път в района, съобщи Дарик Радио, цитирайки ръководителя на проучванията доц. д-р Бони Петрунова, зам.-директор на Националния археологически институт с музей при БАН.

Сред ценните находки е кръст - реликварий (енколпион), в който вярващите са съхранявали частици от свети мощи, което доказва, че на мястото е имало свети мощи и частици от тях са продавани на богати богомолци, смята Бони Петрунова. Първият подобен кръст е открит през 2004 година.

В някои от проучените гробовете са открити погребани жени, починали не в резултат на болести, а от удари с меч или бойна брадва - факт, който тепърва ще бъде тълкуван. Любопитна находка при разкопките това лято е череп на чернокож, което според археолозите не е необичайно, тъй като крепостта "Калиакра" е била отворено пристанище, където е кипяла търговска дейност и често са се разразявали военни действия.

През девете години на разкопки в района са проучени над 150 гроба и са открити около 1000 находки.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com