сервиз на хладилници варна

Чарлз Лойд в проекта „Джаз енциклопедия“ на Сашо Анастасов

Американският саксофонист и флейтист Чарлз Лойд премина през времето, съчетавайки джаза с друга музика. Той е сред първите изпълнители, възприели още в средата на 60-те години лиричната и дълбока същност на Джон Колтрейн. Чарлз Лайд е музикант, здраво свързан със своята мелодична концепция и голяма експресивна свобода.

Възприемчив към първите афроамерикански революции и потопил се по-късно в индийската музикална култура, в течение на своя творчески път до момента Чарлз Лойд е преминал през несгоди, огорчения и дълбоки страдания, преди заслужено да възкръсне. Днес Лойд продължава да бъде музикант, който трудно може да се постави в конкретна стилова зона и определението, което му дават като "колтрейнист" е общо-взето неясно.

По въпроса за сравняването му с Джон Колтрейн Чарлз Лойд твърди следното: "Той успя да въплъти в мен красота, смирение, истина, ритмично движение и интелигентност, но преди всичко Джон Колтрейн, както в живота, така и в музиката, се стремеше към интелектуално измерение, нещо, което изследвах и аз. Не мога да кажа дали звукът ми е подобен или не на неговия, но Колтрейн беше несъмнено един от музикантите, които най-много съм обичал, но обича още и Лестър Йънг, Коулман Хоукинс, Били Холидей и Чарли Паркър".

Като се пренебрегнат влиянията в течение на цялата му музикална кариера, артистичната личност на Чарлз Лойд показва и своите собствени черти и особености. На първо място това е неговото усещане за блус, което той обяснява така: "Блусът е нещо много специално. Той е не само житейско преживяване, а и звук. Когато говоря за блус си мисля не само за Робърт Джонсън или Мъди Уотърс, а очевидно и за Чарли Паркър, Джон Колтрейн, Луис Армстронг, за Бах, Пучини, индийска и китайска музика". Това широко схващане за музиката вероятно се обяснява със смесената кръв, която тече във вените на Чарлз Лойд с монголски, чероки, африкански и ирландски корени.

Charles LLoyd

Чарлз Лойд - рисунка (60 х 90 см.), 2009 г.    © Сашо Анастасов

Чарлз Лойд е роден на 15 март 1938 г. в Мемфис, САЩ. От малък той има възможност да се потопи в богатата музикална култура на своя град и най-вече в джаза. На 9 години започва да взема уроци по саксофон. "Беше много трудно да се расте в Мемфис. Винаги съм се стремял да организирам пътя си за бягство от този град. Бягство, което стана най-накрая факт, когато си тръгнах оттам, за да се запиша в Университета на Южна Калифорния през 1956 г. Още от 3-годишен винаги съм знаел, че музиката е всичко онова, което искам в живота. Докато бях още в Мемфис, вкъщи преспиваха музиканти, защото в хотелите не приемаха чернокожи. Говоря за имена като Лайънъл Хемптън и Куинси Джоунс. Да гледам и слушам тези артисти за мен бе вдъхновяващо. Куинси и аз имахме едни и същи идеали по онова време", спомня си Чарлз Лойд.

В Университета в Южна Калифорния Чарлз Лойд учи композиция при Хейли Стивън, голям познавач на творчеството на Бела Барток. Той се присъединява към музикалната сцена на Лос Анджелис и свири с Орнет Коулман, Дон Чери, Пол Блей, Скот Ла Фаро. Като студент свири в биг-бенда на Джералд Уилсън, в периода 1960-63 г. свири в групата на барабаниста Чико Хамилтън, известна с това, че прави "камерен джаз". Тоа дава значителен принос за развитието на групата в пост-боп посока.

През 1964 г. Лойд става член на секстета на саксофониста Кенънбол Адърли. Тук идва неговият шанс да запише свой първи албум като лидер – това е Discovery! (Columbia Records), последван от Of Course, Of Course (1965 г.). Скоро предстои и успехът в световен мащаб и без прецедент за толкова модерен джаз. Успехът е умело планиран от мениджъра и продуцент Джордж Авакян, който благоприятства през 1966 г. създаването на блестящ квартет, в който участват Кийт Джарет (пиано), Сесил Макбий (контрабас), Джак Де Жонет (барабани) и Чарлз Лойд (тенор саксофон). Тази формация ще направи много турнета в САЩ, Европа, Азия, дори в Съветския съюз и други страни зад Желязната завеса. През 1966 г. на джаз фестивала в Монтерей е представен албумът им Forest Flower. В този албум се съдържан едни от най-възхваляваните изпълнения на квартета. Албумът прави пробив сред младежката публика, той разтваря още преди Майлс Дейвис вратите на джаза, през които да навлезе рок музиката.

През 1969 г. квартетът се разпада, разкъсван от вътрешни противоречия. Чарлз Лойд избира доброволно заточение в Калифорния, където изучава източни религии, медитира на морския бряг и прави дълги разходки из горите, свирейки на флейта. През 70-те години името му на практика изчезва от музикалните хроники, макар че той прави записи и свири пред публика. До 1982 г. Лойд се изолира от джаз музиката, има изяви само с Боб Дилън и The Beach Boys и в началото на 80-те сформира квартет с участието на Мишел Петручани. Квартетът има концерти в САЩ и Европа. През това време Чарлз Лойд има здравословни проблеми – принуден е да не говори. Налага се хирургическа намеса. Истинското му завръщане на музикалната сцена е през 1988 г., когато сформира своя северноевропейски квартет с участието на шведския пианист Бобо Стенсон. Това е началото на нов, плодотворен период за Лойд, в който той записва за лейбъла ECM 5 албума. Последният му албум е Hagar's Song (2013) с пианиста Джейсън Моран, отново за ECM.

Макар че е малко вероятно да дойдат отново успехите от едно време, все пак буди учудване незаинтересоваността на дискографските компании , които са разпространявали неговите записи през 60-те. След една толкова продължителна забрава, би било време да се издаде нещо на Чарлз Лойд и от миналото, може би с добавяне на неговите неиздадени произведения, които лежат най-вече в чекмеджетата на лейбъла Atlantic.

"Градското списание" представя проекта "Джаз енциклопедия/Рисунки" на художника Сашо Анастасов, който включва 40 портрета на джаз музиканти, сред които е и Чарлз Лойд. Предаването "Джаз енциклопедия" се излъчва от 2006 г. насам всеки четвъртък в ефира на Радио Варна. През 2009 г. проектът "Джаз енциклопедия/Рисунки" бе представен като  мултимедиен продукт и с изложба от рисунки.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com