сервиз на хладилници варна

Художникът Христо Каварналиев 120 години по-късно – ретроспективна изложба и книга

Голяма изложба с над 100 творби на мариниста Христо Каварналиев (1894-1951) се открива на 16 декември в Градската художествена галерия във Варна. Поводът е 120-годишнината на художника, на която е посветена и монография на Валерий Пощаров.

[cut]

Творбите, които ще видят зрителите – от най-ранните до късните (рисунки, гваш, акварели, живописни платна), представят различни периоди от творчеството на художника. Те са събрани по повода от Националната художествена галерия, Музея на Възраждането във Варна, Военноисторическия музей, художествените галерии във Варна, Добрич, Каварна, Балчик и частни колекционери. Животът и творчествотона Каварналиев са представени и от документи – снимки, документи, които са малко познати на широка публика. Валерий Пощаров, който е куратор на изложбата уточни, че документалните материали са част от личен албум на  Каварналиев, който той е откупил от антиквариат.

"След 90-те години на ХХ век всички творби на Каварналиев са разпродадени. Той умира омерзен и беден, включен в списъка на буржоазните художници", каза на пресконференция във Варна Пощаров. Неговата монография е първата по рода си, която излиза у нас, а подобна изложба се открива за първи път в родния град на художника.

Монографията "Христо Каварналиев" проследява целия живот и творчество на художника и включва над 120 цветни репродукции и много документални материали. Интерес представлява и ръкопис на художника, който той не довършва приживе.

Христо Каварналиев е сред най-изтъкнатите български маринисти. Учи в Художествената академия при проф. Иван Мърквичка, проф. Антон Митов, проф. Иван Ангелов и проф. Ярослав Вешин, специализира в Берлин. Пътешества и рисува из Франция, Италия, Германия, Турция. Умира във Варна.

Монографията, посветена на Христо Каварналиев, ще бъде представена официално в средата на януари следващата година. Тогава ще се състои и кръгла маса, посветена на творчеството на художника, с участието на изкуствоведи, краеведи, ценители от страната.

Организатори на изложбата са Галерия "Кавалет" в партньорство с Градската художествена галерия във Варна и Община Варна.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com