сервиз на хладилници варна

Художникът Атанас Хранов започва работа по проекта "Седмият хълм"

Литература в центъра на Пловдив - такава е идеята на художника Атанас Хранов, чийто проект "Седмият хълм" ще се реализира съвсем скоро. В резюме проектът представлява изписване на откъси от творби на автори, които в определен момент от живота си са работили в Пловдив, върху чугунени павета в центъра на града.

Така литературата ще стане публично достояние в централно градско пространство - градинката до Джумая джамия в града, а името на проекта - Седмият хълм, се свързва метафорично с духовността.  

Проектът е подкрепен от местната община и група интелектуалци. Откъсите от произведения на Захари Стоянов, Вазов, Константин Величков и други автори ще могат да с прочетат "на земята" до края на годината. "Така литературата ще стане част и от архитектурата”, обяснява Атанас Хранов.      

Първоначалният списък с автори, живели и създали литературни произведения в Пловдив, е доста по-дълъг.Той включва например имена като Найден Геров, Йоаким Груев, Иван Богоров, Петко и Пенчо Славейкови; Димчо Дебелянов е бил ученик в Пловдив, Николай Лилиев - учител в града, а Николай Райнов е работил в местната библиотека.      

Това не е първият проект на Атанас Хранов, свързан с градска архитектурна среда. През 2010 г. бе реализиран съвместният му проект с поета Александър Секулов "Седмото тепе”. "Както знаем, Пловдив има седем тепета. Едното, Марково тепе, бе разрушено и направено на павета. Целият град Пловдив всъщност е застлан с това Марково тепе. Сега на мястото на Марково тепе дори има МОЛ. За да обозначим все пак къде се намира Марково тепе, вместо туристите и гостите на града да го търсят по картите, то вече се намира на улица "Отец Паисий”. Извадихме едно истинско паве оттам, аз направих едно от бронз, на което пише Седмото тепе и го вградихме в улицата. Който дойде в Пловдив, може да го види”, разказва Атанас Хранов. Проектът може да се реализира и в други градове в страната, ако има кой да го подкрепи. 

Атанас Хранов е роден през 1961 г. в Пловдив. Има повече от 25 самостоятелни изложби. Негова запазена марка е съчетанието между дървопластика и живопис. 

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com