сервиз на хладилници варна

Хора от всички краища на България на фестивал в Поморие

Петото издание на фестивала "Хоро край поморийския бряг" ще се проведе на 21 и 22 юни в Поморие. И тази година централният площад ще стане сцена за танцови състави от различни краища на страната, които ще извият дълги шарени хора.

Участниците ще представят българските традиционни хора от Северняшка, Тракийска, Пиринска, Добруджанска и Шопска области.

Фестивалът ще започне на 21 юни от 16,00 часа, с дефиле  на участниците от кафе "Градина" до площад "Св. Св. Кирил и Методий", където ще започне надиграването. Съставите ще демонстрират майсторски умения в хорото както с масов танц, така и самостоятелно. Специални гости на фестивала са клубовете "Мехомия" от Разлог и "Аспри" от Добърско. Те ще представят автентичен фолклор от този район, който ще бъде разучаван в семинара на тема "Традиционните хора на Разлога" на 22 юни от 11,00 часа в спортната зала на Балнеохотел Поморие. Лектор на семинара е доц. Георги Гаров, преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград.

Фестивалът "Хоро край поморийския бряг" няма състезателен характер. Целта на събитието, организирано от сдружение "Танцов клуб Чайка" и Община Поморие е да събере любители на българското хоро, чието родолюбие съхранява ценното фолклорно богатство, да популяризира танцовите клубове, които да обменят опит помежду си.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com