сервиз на хладилници варна

Хартиените скулптури на Джефри Нишинака

Джефри Нишинака е американски скулптор и илюстратор, популярен през последните 28 години със скулптурите си от хартия. Актьорът Джеки Чан му е близък приятел и притежава най-голямата колекция от негови творби.

52-годишният Джефри Нишинака е роден в Лос Анджелис. Учил е илюстрация в Пасадена, където започва да експериментира с хартията, за да я превърне в обемни творби. Прочува се главно с хартиените си 3D скулптури, на които се е посветил от 1982 г. насам. Наред с изложбите, създава скулптури и за нуждите на рекламата - работил е с Coca Cola, Paramount Pictures, с големи магазини. Успешно работи и като рекламен фотограф - парфюми, чанти и обувки стоят добре на фона на хартиените му скулптури.  

"Винаги съм искал до стана художник, но докато учех, посещавах и класовете по графичен и моден дизайн и започнах да експериментирам с различни материали, включително и хартия. Постепенно започнах да експериментирам с различни видове хартия, да откривам начини как да я оформям, сгъвам и да закръглям краищата й", обяснява авторът в официалната си страница.      

За създаването на подобна скулптура са нужни от 3 дни до 4 месеца, в зависимост от сложността. Големината на детайлите варира от 20 см до 6 метра на височина и широчина. Работи се с обикновени инструменти - пинсети, молив, клечки за зъби, нож, триъгълник, лепило.    

Сред най-мащабните творби на Джефри Нишинака е инсталация от хартия, висока 6 и широка 6 метра - езеро с дърво и птици, за фоайето на ANA Hotel в Токио. Цената на работата се изчислява на около 9 милиона йени.

Цените на скулптурите на Джефри Нишинака варират от 1100 до 18 300 евро.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com