сервиз на хладилници варна

Френски и български специалисти проучват древната металургия в Русенска област

Микроскопски анализ е определил минерала, от който са изработени 2 тесли от колекцията каменни тесли и брадви на Русенския музей. Анализът бе направен от екип специалисти, ръководен от проф. Пиер Петрокен от Университета на Безансон, Франция.

През пролетта на 2014 г. българо-френски екип от специалисти начело с проф. Петрокен посети с изследователска цел Регионален исторически музей - Русе. Съдействие за изследванията му оказа археологът Димитър Чернаков. Специалистите проучваха наличието на брадви и тесли от времето на късната праистория в Европа, изработени от редкия минерал - полускъпоценен камък жадеит, като изказаха предположение, че 2 от русенските находки са изработени от въпросния минерал.

Една от находките е тесла, открита при разкопки в пещерата Водна до село Табачка в пласт от ранната кеменно-медна епоха (4800 – 4700 г. пр. Хр.). Анализът, проведен през миналата седмица показа, че материалът, от който е изработена, е екложит - минерал с изключителна твърдост и здравина, разновидност на жадеита с произход от района на лигурийските Апенини. Теслата е преизползвана от по-стара и по-голяма тесла, вероятно деформирана от дълговременна употреба за обработка на метал.

Другата тесла, която е открита при разкопки на Русенската селищна могила в пласт от късната каменно-медна епоха (4550 – 4200 г. пр. Хр.), е от минерала серпентинит, който е също с повишена твърдост и се използва в бижутерията. Върху повърхността ѝ са открити следи от обработка на метал - мед и злато. Двете тесли са били в пряка връзка с практикуването на най-древната металургия в Русенска област. Находки от този тип се срещат изключително рядко в българските музеи. Двете находки са вече включени в постоянната експозиция на Регионален исторически музей - Русе, и могат да се видят от посетителите.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com