сервиз на хладилници варна

Френският художник Лаконик гостува в Габрово с изложба, посветена на Земята

От 24 април в Дом на хумора и сатирата в Габрово ще гостува изложбата на френския художник Лаконик "И все пак тя се върти...". С колекцията, която носи името на забележителното твърдение на Галилей, тържествено ще бъде отбелязан Международният ден на Земята 22 април.  

Художникът Лаконик ще бъде специален гост на събитието. Той е  влюбен в България и е щастлив за първи път у нас да представи своето творчество именно в Габрово. Творецът с интересен псевдоним е привърженик на визуалните интерпретации на различни житейски проблеми и умее да казва "много неща с малко думи". Гостувал е с изложби от нестандартно изкуство и пространствени инсталации в родната си Франция и в редица европейски страни.

Художникът ще представи серия от 20 творби, специално създадени за тази гостуваща изложба. Всички те са посветени на Земята и предизвикват размисъл за въздействието на хората върху нашия общ дом и негласно апелират към повече отговорност за опазване на природата и света, в който живеем. Гостът ще разкаже интересната история по създаването на тази изложба, срещата му с габровския хумор и неочакваната серия от щастливи случайности, които го довеждат в България.    

В допълнение към изложбата Лаконик ще представи и най-новото си произведение – видеофилма "Земята поразява", в който авторът излага своите гледни точки към отношенията човек-природа. 

Гостуващата изложба е допълнена с 12 графични постера от художествения фонд "Хумор на народите" на Дома на хумора и сатирата. Те са постъпвали през годините от участници в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата и онагледяват представите на творци от цял свят за чудесата и хармонията в природата и пагубното влияние на съвременната цивилизацията върху красотите на планетата. Със свои изпълнения в събитието ще се включат възпитаници на Музикалната школа Prima vista с преподавател Елена Вълкова.

Откриването на изложбата на Лаконик е на 24 април от 17,30 часа в зала 7 на Дома на хумора и сатирата. 

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com