сервиз на хладилници варна

Франкофоните във Варна ще си сверят езиковите познания със специална диктовка

Специална диктовка за франкофоните във Варна, много литературни и художествени конкурси за учениците, 18-ото издание на Международния франкофонски фестивал за ученически театър и турне на френския актьор и режисьор Жан-Марк Шото - това са част от събитията, които ще се случат във Варна през най-франкофонския месец в годината, март.

Богат календар от събития за франкофони на различни възрасти предлагат Френският център и Алианс Франсез в града. Както обикновено Международният ден на франкофонията, 20 март, се отбелязва с много конкурси и събития, предназначени за учениците. И тази година те ще имат възможност да се включат в някои вече традицонни инициативи, като конкурса за рисунка, свързан с десетте думи на франкофонията (изложбата се открива във Франкофонския център на 20 март), международния конкурс "Златно перо", в който ученици от цял свят могат да сверят познанията си по френски език, литературния конкурс за млади автори на възраст от 15 до 20 години за написване на разказ, франкофонско рали и конкурса "Предизвикателството да четем", за чийто финал на 21 март във Варна отново ще гостува писателката Флоранс Кадие.

Утре, 9 март, в рамките на литературното ателие "Франкофоливр" във Варна ще гостуват двама автори на юношеска литература - Ян Менс и Фред Паронуци. Те са в България по покана на Френския институт в рамките на инициативата за популяризиране на френската литература за деца и юноши и ще се срещнат с читатели в още четири града в страната.

Нова инициатива за Варна е "Четене на два гласа", която продължава с поредното четене на 11 и 23 март.

За първи път тази година всички франкофони в града са поканени да участват в диктовка, свързана с десетте думи на франкофонията, която ще се проведе на 28 март. Автор на текста е преподавателката от Френското училище в града Каролин Дюбю. За най-добре представилите се участници ще има поощрителни награди, като книги и речници, иначе диктовката няма състезателен характер. Както е известно, диктовките за сверяване на езиковите познания са отдавнашен френски специалитет. Една от най-известните диктовки в историята е тази, измислена от писателя Проспер Мериме през 1857 г. по молба на императрица Евгения, за да се забавлява кралският двор, на която самият Наполеон ІІІ допуснал цели 75 грешки. 

Тази година Варна е домакин и на 18-ото издание на Международния франкофонски ученически театрален фестивал, което ще се проведе от 31 март до 3 април. Български ученически трупи и гости от Франция, Мароко, Полша, Румъния и Македония ще се състезават за наградата "Златна маска". В рамките на фестивала се вписва и гостуването на френския актьор, режисьор и драматург Жан-Марк Шото, който ще представи за първи път в България моноспектакъла си "Възхвала на глупостта" по Еразъм Ротердамски. Шото ще има две представления във Варна и едно в Стара Загора.                  

 

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com