сервиз на хладилници варна

Фолклорни формации от Украйна гостуват във Варна

Две фолклорни групи от украинското село Заря идват за концерт на 6 септември във Варна. Участието им е по покана на варненската формация "Детелина“, която поддържа приятелските връзки с бесарабските българи от три години.

70 певци и танцьори от съставите "Янка“ и "Камчик“ ще гостуват у нас от 2 до 7 септември. За млади и стари това е голямо преживяване и те репетират усърдно за изявите си в отечеството, съобщи Елена Арнаутова - председател на Асоциацията на българите в Украйна за Саратски район, област Одеса. Заря - най-голямото, до скоро чисто българско село, с 5500 души население, попада в него. При преселението на българи преди 180 години то получило името Камчик заради родния Камчийски край на бегълците от турските зверства. Съседното село в Саратски район и до днес се казва Кулевча, по името на шуменското Кюлевча.  

Гостите от Украйна ще имат общи концерти с фолклорната формация "Детелина“, ръководена от Величка Трушева и в Дългопол на 5 септември. Там и в близкото село Аспарухово (Ченге) те за пръв път ще търсят корените си със съдействие на читалище "Н. Й. Вапцаров“ и общината във Варна. 89 фамилии в Заря имат съхранени родословни дървета отпреди преселението. За издирването и отпечатването на паметните знаци, за създаването на етнографска сбирка в Заря, за изявите на фолклорните формации активно се ангажира кметът на Заря Анатолий Узунов, който също пристига във Варна за 6 септември.

Младите хора от "Камчик“ ще имат срещи с връстници от Второ СОУ "Неофит Бозвели“, посетили Заря през юни. Сънародниците от Украйна ще са настанени в домове на варненските си приятели и ще скрепят сравнително новата традиция на разменени визити с общи концерти.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com