сервиз на хладилници варна

Филмът „Жажда“ е българското предложение на фестивала в Сан Себастиан

Пълнометражният дебют на Светла Цоцоркова ``Жажда`` е селекциониран в конкурсната програма ``Нови режисьори`` на 63-ото издание на Международния филмов фестивал в Сан Себастан. Фестивалът ще се проведе от 18 до 26 септември.

``Жажда`` ще се състезава с още 12 заглавия от Белгия, Франция, Испания, Израел, Канада, Южна Корея и други страни. Прожекцията му в Сан Себастиан е световна премиера, съобщиха от екипа на София филм фест, на чието тазгодишно издание филмът е показан на закрита прожекция в рамките на Sofia Meetings и селекциониран за фестивала в Испания.

В конкурса ``Нови режисьори`` участват дебютни или втори филми на режисьори. Наградата (Kutxa New Directors Award) се присъжда от международно жури и има парично изражение от 50 000 евро, което се поделя между режисьора на филма-победител и неговия испански разпространител. Миналата година носител на тази награда стана българският филм ``Урок`` на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, а през 2010 г. в конкурса ``Нови режисьори`` участва дебютният филм на Драгомир Шолев ``Подслон``. В официалния сайт на фестивала в Сан Себастан подчертават, че наградата Kutxabank-New Directors Award се е превърнала във важна платформа, която представя творчеството на талантливи режисьори от цял свят.

Филмът ``Жажда`` е осъществен с подкрепата на Национален филмов център и Европейската програма ``Медиа``, в копродукция с Омега Филмс. Участват Александър Бенев, Моника Найденова, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев и Иван Бърнев. Сценаристи са Светослав Овчаров, Светла Цоцоркова и Венцислав Василев, оператор на филма е Веселин Христов, композитор Христо Намлиев. Светла Цоцоркова е режисьор на късометражни филми, отличавани на международни фестивали, през 2004 г. печели награда Jameson на София филм фест за ``Живот със София``.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com