сервиз на хладилници варна

Филми от цял свят участват във фестивала на анимацията в Теплице

Международен фестивал на анимацията се провежда до 1 май в чешкия град Теплице, съобщи вестник Prague Daily Monitor. 350 филма от цял свят участват във фестивала AniFest, който тази година се провежда за десети път.

Конкурсната програма е за пълнометражни, късометражни и студентски филми, подбрани са 1500 филма на 62 държави. Съпътстващата програма на фестивала включва ретроспектива на латвийската анимация и на японските "анимета", лекции и семинари, посветени на създаването на компютърни игри и на куклени филми, уъркшоп за деца и други събития. Специално място е отделено на чешката анимационна школа през 80-те и 90-те години на ХХ век с ретроспектива на работата на известни имена като Зденек Милер ("Къртичето"), Зденек Сметана ("Милко и Морко") и Адолф Борн. 

Сред важните събития на фестивала е дискусията между британската авторка на анимационни филми Джоана Куин и чешката й колежка Михаела Павлатова, президент на фестивала AniFest, която бе номинирана за "Оскар" за филма си "Думи, думи, думи". С ретроспектива на най-успешните филми, представени на фестивала и изложба се отбелязва неговата 10-годишнина.

Международният фестивал на анимационния филм AniFest е най-значителното събитие в областта на анимацията, което се провежда в Чехия. Фестивалът се провежда от 2002 г.,  от 2003 г. е международен. Оттогава до днес повече от 1000 филма са представени в конкурсната програма.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com