сервиз на хладилници варна

Фестивалът Musica Nordica da Camera представя непозната музика на Скандинавския север

Фестивал Musica Nordica da Camera, посветен на класическата музика на Скандинавския север, ще се проведе за първи път тази година в София. От 3 до 31 октомври фестивалът ще представи 3 концерта с норвежка, исландска, финландска и шведска камерна музика, два уъркшопа ще проведат музиканти от Швеция и Норвегия.

Всички концерти ще се състоят в концертната зала на НМА "Проф. Панчо Владигеров" с вход свободен. Подбраните произведения ще се изпълнят за първи път пред българска публика.  

Първият концерт е на 3 октомври и включва камерни творби на норвежки и исландски композитори (Хел Мьорк Карлсен, Трюгве Мадсен, Ялмар Рагнарсон, Людвиг Иргенс-Йенсен), съобщиха от посолството на Норвегия. В концерта ще участват струнен квартет "Фрош", Росен Идеалов, Мартин Павлов, Вълчан Вълчанов, Мария Мирчева, Драгомир Йосифов, Мирослав Стоянов и със специалното участие на пианиста Ойвин Осе от Норвегия.

На 17 октомври фестивалът ще представи финландска музика (произведения на Ян Сибелиус, Ерки Мелартин и Мико Хейнио в изпълнение на Даниела Дикова, Джефри Дийн, Павел и Милена Златарови, Анджела Маджарова и Лидия Ошавкова), а вечерта на 31 октомври е посветена на шведската музика (произведения на Тюре Рангстрьом, Гунар де Фрумери, Томи Хаглунд и Матс Лийдстрьом в изпълнение на Матс Лийдстрьом, Маргарита Илиева, Ростислав Йовчев, Милена Вълева и Явор Гайдаров).

Два майсторски класа в рамките на фестивала ще проведат световноизвестният шведски челист Матс Лийдстрьом (на 1 ноември) и норвежкият пианист Ойвин Осе (на 2 октомври).

Фестивалът се подкрепя от Културния фонд на Северните страни, посолствата на Норвегия, Швеция и Финландия в България и НМА "Проф. Панчо Владигеров".

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com