сервиз на хладилници варна

Фестивалът на военното кино „Ю. Н. Озеров“ гостува във Варна, Добрич и Камчия

От 14 до 16 април в Санаторно-оздравителния комплекс ``Камчия``, Варна и Добрич ще се проведе Международният фестивал на военното кино ``Ю. Н. Озеров``, посветен на 70-годишнината от победата над фашизма. Фестивалът е под мотото ``Чрез войната в киното - срещу войната в света!``.

В рамките на събитието за българска публика ще бъдат показани 7 игрални, 3 пълнометражни документални и 4 късометражни филма. Прожекциите ще бъдат на руски език с вход свободен в хотел ``Лонгоз`` и зала ``Юрий Гагарин`` в комплекс ``Камчия``, в зала ``Европа`` на Фестивален и конгресен център - Варна, и в кино ``Икар`` в Добрич, съобщиха от Санаторно-оздравителен комплекс ``Камчия`` и от Фестивалния комплекс във Варна.

Гости на фестивала ще бъдат Александър Голобородко - президент на Международния филмов фестивал ``Съзвездие``, актьорът Александър Пятков (``Дерсу Узала``), актрисата Галина Бокашевска (``Тоталитарен роман``), президентът на фестивала Олег Урюмцев и зам.-изпълнителният директор на Фонд ``Руский мир`` Сергей Шуригин.

Официалното откриване е на 14 април 2015 г. от 18,00 ч. в хотел ``Лонгоз`` на Санаторно-оздравителен комплекс ``Камчия`` с прожекция на филма ``Белият тигър`` на Карен Шахназаров. В залите на Санаторно-оздравителен комплекс ``Камчия`` ще се прожектират и филмите ``Славянск. Хроника войны``, заснет в периода 11 май - 3 юли 2014 г. от режисьора, оператор и журналист Дмитрий Биков и втората част на ``Изпепелени от слънцето`` на Никита Михалков.

Във Варна събитието е премиерата на ``Батальон`` на Дмитрий Месхиев за женския ``батальон на смъртта``, създаден със заповед на Временното правителство през пролетта на 1917 г. Прожекцията ще бъде в присъствието на част от творческия екип. Във Фестивалния комплекс ще се прожектират и 2 от сериите на киноепопеята ``Освобождение`` на Ю. Н. Озеров - за битките при Курск през 1943 г. и за Берлин през 1945 г., втората част на ``Изпепелени от слънцето``, ``Брестката крепост`` на Александър Кот, пресъздаваща с документална точност събитията от първите дни на нашествието на хитлеристките войски в СССР и комедията ``РПП - Режим на пълно потапяне`` на Евгений Барханов - история за туристическа агенция, която предлага на чужденци да се потопят в атмосферата на Великата Отечествена война.

В Добрич в програмата са включени 20-минутният филм ``Мама`` и ``Изпепелени от слънцето``.

Фестивалът на военното кино носи името на руския режисьор Юрий Озеров, автор на киноепопеите ``Освобождение`` и ``Войници на свободата``. Творчеството си посвещава на темата за войната. Две години след смъртта си, през 2001 г., е избран за патрон на фестивала, който се провежда ежегодно от 2003 г. насам в различни градове на Русия. Събитието се организира от Фонд ``Руский мир`` и Фондация ``Устойчиво развитие за България``, в партньорство с Фестивалния и конгресен център във Варна и Община Добрич.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com