сервиз на хладилници варна

Фестивалът "Златна роза" се открива с филм за 50-годишната му история

С прожекция на 40-минутен филм на кинокритика Александър Донев тази вечер във Варна се открива 30-ото издание на фестивала на българския игрален филм “Златна роза”. До 13 октомври публиката ще види в конкурсната програма 12 пълнометражни и 18 късометражни филма.

Конкурсната програма стартира в събота от 14,00 часа с “Баклава” на Алексо Петров. Два часа по-късно ще започнат прожекциите и на късометражните филми. Журито, което ще оценява продукциите, е с председател Боян Биолчев и членове Светлана Ганева, Ваня Цветкова, Боян Станкушев и Стефан Командарев.

Близо 200 души наброява списъкът с поканените за юбилейното издание на “Златна роза”, съобщиха от Артин Вижън. Най-очаквани от гостите, разбира се, са представителите на творческата гилдия, които са повече от половината във ВИП-листата. От неделя до сряда включително другата седмица широката публика ще има възможността да се срещне очи в очи с някои от най-популярните лица от нашумелите български сериали – “Столичани в повече”, “Стъклен дом”, “7 часа разлика”, “Под прикритие”. Край морето се очакват и представители на различните институции, компании, организации, телевизии, продуценти и кинокритици, свързани с родното кинопроизводство през последните години.

Сред най-очакваните заглавия в програмата са "Аве” на Константин Божанов, "Островът” на Камен Калев, "Кецове” на Валери Йорданов и Иван Владимиров, "Операция “Шменти-Капели” на Влади Въргала, както и вече успешно представените в родните киносалони "Love.net” на Илиян Джевелеков и "Лора от сутрин до вечер” на Димитър Коцев – Шошо.

До края на фестивала "Златна роза" тече и панорамата с наградени през годините филми, които се прожектират с вход свободен. 

Миналата година голямата награда получи филмът "Източни пиеси".

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com