сервиз на хладилници варна

Ученик от Бургаската математическа гимназия се завърна със сребърен медал от световно състезание

Ученикът в XI клас от Бургаската природоматематическа гимназия "Акад. Никола Обрешков”, Тодор Марков е сред петимата отличени българи на международната олимпиада по математика, която се проведе в Аржентина от 4 до 7 юли.

Сто държави са представени на състезанието от националните си отбори, общият брой на всички участници е 548. Българският отбор е с ръководители проф. Николай Николов и проф. Петър Бойваленков.

Бургаският медалист Тодор Марков е приет след IV клас без изпит в Математическата гимназия в Бургас – печели организирано от гимназията състезание с отличен успех, съобщиха от Image Advertising. Баща му и брат му също са възпитаници на престижното училище, а майка му е завършила математическа гимназия в Пловдив. Тодор Марков признава, че пътят до подобно върхово постижение е дълъг. Зад гърба си той има безброй участия в национални и международни състезания, сред които в Русия, Хонг Конг, Южна Корея, Индонезия, Босна, Румъния.   

Общо един златен, два сребърни и два бронзови медали и една почетна грамота са спечелили българските състезатели, се съобщава в официалния сайт на Министерство на образованието, младежта и науката. Със златен медал е отличен Богдан Станков от Софийската математическа гимназия; със сребърни - Рафаел Рафаилов и Тодор Марков съответно от Софийската и Бургаската математически гимназии; с бронзови - Виктор Радивчев от Варненската математическа гимназия и Тодор С. Марков от Софийската; с почетна грамота - Ивайло Хартарски от Софийската математическа гимназия.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com