сервиз на хладилници варна

Три програми и над 100 събития в Нощта на музеите и галериите в Пловдив

Осмата Нощ на музеите и галериите в Пловдив на 21 септември ще предложи над 100 специално продуцирани събития, включени в 3 програми. Нощ на ретро фотографията, джаз концерти и театрални спектакли, архитектурни изложби, свързани с важни за облика на Пловдив обекти, са част от събитията, на които ще присъстват тази година жителите и гостите на града.

[cut]

В програмата "Музеи и галерии" ще участват 23 частни и регионални музеи и галерии, 42 проекта са включени в програмата "Култура и клуб", а програмата "Град и публични пространства" включва индивидуални проекти и специалната програма от събития, част от фестивала "Град и публични пространства", съобщиха от фондация "Отворени изкуства".

Акценти в програмата "Музеи и галерии" са изложбите на Регионален археологически музей (праисторически артефакти от селищни могили и култови комплекси край Долнослав и Мулдава и находки от тракийски надгробни могили край Дуванлий и Чернозем), на Етнографския музей (ръчно изработени модели на възрожденски къщи от Тодор Начев и изложбата "Изкуството като слово – словото като изкуство" на Група 9), на Градската художествена галерия, където ще може да се разгледа постоянната експозиция "Енчо Пиронков". Регионалният исторически музей предлага и Нощ на ретро фотографията в залата с възстановка на старо фотоателие от началото на ХХ век.

Програмата "Култура и клуб" включва театрални спектакли, концерти, филмови прожекции, четения. Сред тях са спектакалът "Дворцов бал на Лир" и фотоизложбата на Георги Вачев "Крал Лир" на Драматичен театър – Пловдив,  концертът на джаз квартета "Без граници", съчетан с прожекцията на филма на Блага Димитрова "Без граници" за пътуването и завръщането на българските музиканти извън България, концертът на пловдивския биг бенд, два уъркшопа, спектакъл и изложба на студентите от Нов български университет – Пловдив. Поезия и музика ще предложат поетите Петър Чухов (китара) и Иван Христов (кавал), основатели на групата за етно рок поезия "Гологан".

Освен индивидуалните проекти, програмата "Град и публични пространства" включва и събития, продуцирании от фондация "Отворени изкуства" за  фестивала "Град и публични пространства" (17 – 22 септември) на тема "Ритуали на обичайното" с куратор Вера Млечевска. Сред индивидуалните проекти акценти са архитектурните изложби, посветени на "Кино "Космос", Джумая джамия и църквата "Св. Богородица" в града и интерактивната инсталация "Преди да умра" на Кенди Чанг (САЩ) и Caché Atelié (България), която ще събере мечтите на пловдивчани и ще ги запише в книга и представи като част от пътуващата по света изложба Before I Die___

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com