сервиз на хладилници варна

Три концерта и хоро за празника на Варна

Три авторски музикални спектакъла в различни жанрове са включени в програмата за отбелязване на празника на Варна 15 август и храмов празник на катедралата "Свето Успение Богородично". За първи път тази година по случая ще се извие и хоро.

По традиция тържествата започват в 8,30 часа с тържествена литургия и благорадствен молебен в катедралния храм. След издигане на флага на Варна в 10,00 часа пред катедралата ще се извие голямо хоро с участието на ансамбъл "Гоце Делчев$ - Варна, и други състави, към което могат да се присъединят и още хора.

Първият концерт започва в 20,00 часа в Летния театър и е с участието на Живко Петров Трио (JP3) - Живко Петров (пиано), Веселин Веселинов-Еко (контрабас) и Димитър Семов (барабани), Арена Фркестра с концертмайстор Пламена Жекова. Към тях се присъединяват още джаз музиканти - Росен Захариев, Ангел Дюлгеров, Елена Кокорска, Александър Славчев, Белослава, както и Мария Илиева, Любо Киров и  Орлин Павлов.

Вторият концерт, авторска продукция на La Migra, е създаден специално за празника на Варна тази година. Мултимедийният спектакъл с продължителност час и 45 минути ще бъде представен от 22,00 часа в пространството на Амфитеатъра под Пантеона в Морската градина. Спектакълът е посветен на Варна чрез 20 музикални и визуални теми. "Работното заглавие на този спектакъл беше $Варна лъчезарна$. Показваме града от добрите му страни", каза на пресконференция Страцимир Павлов от La Migra. Включват се и десетина гост-изпълнители, сред които е Деси Добрева.

Третият музикален и танцов спектакъл "Дервиш(ж) в себе си" ще започне малко преди полунощ на същото място и събира Зия Азази – изпълнител и хореограф от турско-сирийски произход, който живее във Виена (дервишки танци), македонският изпълнител на тъпан Александър Петров, който живее в Ню Йорк и Стоян Роянов – Я-Я (кларинет и зурна).

На 16 август от 21,00 часа на Аладжа манастир също по повод празника на Варна концерт ще изнесе руският изпълнител на електронна музика Леонид Тимошенко, наричан "руският Жан-Мишел Жар". Спектакълът се нарича "Духът на Земята".

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com