сервиз на хладилници варна

Три дни в Амстердам - изложба на Кирил Златков

Фотографията е нов жанр в творческата биография на художника Кирил Златков, който не за първи път гостува с изложба в Галерия 8 в родния си град Варна. Три дни пътуване до Амстердам тази пролет са провокацията заснетите кадри да се превърнат във фотографски пана.

Фотографската изложба "Амстердам²" съдържа множество детайли от снимки (квадрати) с размери 25 см., подредени естестки от автора. Някъде надделява архитектурата, в други пейзажът, а в трети лица и моменти от ежедневието на града.

"Не съм професионален фотограф, вероятно фотографите ще гледат снизходително на тази изложба. Не съм търсил перфектно качество, а по-скоро да представя композиции от моменти, които намирам за красиви. В Амстердам където и да щракнеш, все се получава хубаво. Трудно е да опиша атмосферата в Амстердам... Накратко, тя е приятна и свободна, съвременна, неангажираща, неутежняваща човека, дори и да бърза", казва Кирил Златков.

Кирил Златков е известен като график, графичен дизайнер, типограф, автор на шрифтове и реклами, на плакати и на оформлението на книги. Погледът на художник си личи и в първата му фотографска изложба, която първо е показвана в София и сега гостува във Варна.

"Амстердам²" - изложба на Кирил Златков

"Амстердам²" - изложба на Кирил Златков

"Избрах квадрата като форма заради отношението му към необхватността и към съвършения строеж, в който всяка съседна форма е на мястото си без нищо излишно. Тези квадрати имат характер на пиксели, които изграждат по-голяма картина без граници. Всеки е самостоятелна композиция, но има и силни връзки със съседите", казва Кирил Златков. Във всяко от паната е запечатана атмосферата на Амстердам, такава, каквато авторът иска да я сподели със зрителите.

Изложбата на Кирил Златков в Галерия 8 може да се види до края на месец октомври.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com