сервиз на хладилници варна

Три години галерия "Ларго" с акварелите на Иван Додов

Художникът Иван Додов казва, че има особено отношение към акварела и по-рядко рисува с маслени бои, защото всъщност прави "живопис с акварел". Това си личи от новата му изложба - колекция от 50 акварела, създадени специално за 3-годишнината на галерия "Ларго". 

За третата си изложба в това пространство (след "Блян за чистота" и "Магията на зимата") Иван Додов е избрал заглавието "Благодарност към Земята". В разнообразие от формати авторът изобразява измислени градски пейзажи, къщи, коне, лодки, природата през четирите сезона, където са важни състоянията на слънцето и светлината и нейното отражение във водата.

Иван Додов - "Привечер"

"Привечер" 

"Благодарността трябва да ни съпътства непрекъснато, когато изказваме повече благодарност, това се връща. Благодаря на Земята, защото ми дава възможност да създавам такива акварели. Всички са плод на въображението, образите са обобщителни, въз основа на впечатления, събрани от много места. Исках да донеса светлина за рождения ден на галерията", казва Иван Додов.

Светлината присъства и в имената на повечето от работите: "Виолетов град", "Слънчев град", "Силата на светлината", "Хвърлени сенки", "Феерия от цветове", "Светлините на града". Единствената работа в изложбата, която води до конкретно място, е "Някъде в Южна Франция". Иначе авторът казва, че много впечатления е събрал това лято в Килифарево, където е поканен да проведе детски пленер.      

Иван Додов - "Мост за двама" 

                                                                   "Мост за двама" 

Иван Додов е роден в София. Завършва НХА, специалност “Художествено пространствено оформление” в класа на проф. Георги Петров. Има над 35 самостоятелни изложби в България и чужбина. Участвал е в пленери, организирани от Център по изкуствата към кметство на град  Пасау, Германия и в ателиетата на СБХ в Cité des arts - Париж. Негови картини се намират в галерии и колекции в много страни от Европа, САЩ, Израел и други.

Изложбата на Иван Додов може да се види до 14 декември.

Снимки: © Галерия "Ларго"

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com