сервиз на хладилници варна

Трима автори печелят наградата "Николай Хайтов"

Професионално жури под ръководството на Николай Петев, председател на Съюза на българските писатели, номинира тримата автори, които ще получат литературна награда “Николай Хайтов” за пръв път в Смолян. Наградите ще се връчват на 21 октомври по време на тържествата, посветени на Освобождението на Родопите.  

В конкурса се включиха 51 автори от цялата страна с 65 творби в три категории - проза, публицистика и поезия, пише вестник "Марица".  Димитър Златев от Чепеларе печели наградата за белетристика за сборника си с разкази “Заплащането на греха”. Наградата за поезия отива при Ивайло Диманов за стихосбирката му “Ешафод”. Отличената творба в публицистиката е книгата “Син на Родопа” на проф. Васил Колевски. Изданието е посветено на Николай Хайтов.

Община Смолян, на която акад. Николай Хайтов е почетен гражданин, ще присъжда наградите, носещи неговото име, на всеки 3 години като съвместна инициатива със Съюза на българските писатели. Изискването е авроите да разработват “родопска тема” - да продължават традицията на признатия родопски разказвач Николай Хайтов.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com