сервиз на хладилници варна

Тим Бъртън получи награда от Британския филмов институт

Режисьорът Тим Бъртън и съпругата му, актрисата Хелена Бонам Картър бяха отличени с почетни специални награди от Британския филмов институт в рамките на Лондонския филмов фестивал, който завърши на 21 октомври. Наградата за най-добър филм на 56-ото издание на фестивала получи френско-белгийската лента De rouille et d'os ("От ръжда и кости") на Жак Одиар.

Фестивалът бе открит с филма на Тим Бъртън "Франкенуини" и закрит с прожекция на новата екранизация на романа "Големите надежди" от Чарлз Дикенс на режисьора Майк Нюъл, в която участва и Хелена Бонам Картър, съобщи BBC.

Отличеният филм на Жак Одиар разказва за връзката между дресьорка на косатки, която остава инвалид (Марион Котияр) и боксьор (Матиас Шьонертс). Той бе в конкурсната програма на фестивала в Кан тази година и е един от най-гледаните в страната нови френски филми. Режисьорът Жак Одиар печели за втори път наградата за най-добър филм на фестивала в Лондон, след отличието през 2009 година за "Пророк".     

Наградата за най-добър дебют в Лондон получи режисьорката от египетски произход Сали Ел Хосайни за филма My Brother the Devil (Брат ми, Дяволът"), в който действието се развива в Лондон. Филм за сексуалните злоупотреби в средите на Католическата църква (Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God) на Алекс Гибни бе отличен с наградата за най-добър документален филм.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com