сервиз на хладилници варна

Тийнейджър повреди картина на стойност 1,5 милиона долара

При инцидент в галерия в Тайпе, Тайван, 12-годишен тийнейджър е повредил картина на италианския художник Паоло Порпора (1617 - 1673). Картината се оценява на 1,5 милиона долара.

Паоло Порпора е оставил в наследство композиции с цветя и натюрморти. Картината му, озаглавена ``Цветя``, е част от изложбата ``Лицето на Леонардо. Картини на един гений`` в Huashan 1914 Creative Park в Тайпе, посветена на Леонардо да Винчи. Изложбата включва 55 картини, сред които и произведения на самия Леонардо.

Според разказа за инцидента в The Guardian и разпространено видео, момчето се спънало и за да не падне, се подпряло на картината, в която е направена дупка с големината на юмрук. Според тайвански медии повредената картина на Паоло Порпора принадлежи на частен колекционер и е застрахована, но родителите на момчето нямат възможност да платят за нейната реставрация. 

Подобен инцидент се случва през 2010 г., когато студентка пада върху картина на Пикасо, включена в изложба в Музей Метрополитън в Ню Йорк. Върху картината, оценена на 130 милиона долара, се появява разрез с размер 10 см.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com