сервиз на хладилници варна

Театралният фестивал в Авиньон се разширява в още едно пространство

До 26 юли в Авиньон се провежда 67-ото издание на най-известния театрален фестивал във Франция и един от най-големите в Европа. Тази година фестивалът обръща внимание на младото поколение театрали от Африка и се разширява в още едно пространство.

Програмата на фестивала тази година включва 40 спектакъла, 21 от които са авторски, а 12 са премиери за Франция, реализирани с общ бюджет от 12,7 милиона евро. В Off програмата участват над 1000 театрални компании, които от 8 до 31 юли ще изиграят 1258 представления, със стотина повече в сравнение с миналата година, съобщи Агенция "Франс прес". 

Фестивалът в Авиньон тази година има двама асоциирани артисти - за първи път един африканец, Дийодоне Ниангуна от Конго, актьор и режисьор, директор на театралния фестивал в Бразавил и режисьорът Станислас Нордеи, познат във Франция с работата си на театралната и оперна сцена.

На 6 юли в Папския дворец в Авиньон официалното начало на фестивала постави Станислас Нордеи със спектакъл по текст на австрийския драматург и писател Петер Хандке. От 7 юли започва да се играе и спектакълът на Ниангуна - 4-часовото авторско представление "Шеда" с участието на 14 актьори и музиканти от Африка и Европа, в което се включва и самият режисьор. Спектакли на млади режисьори от Африка са част от официалната програма.

Новото театрално пространство в Авиньон се нарича FabricA, създаването му се определя като нов етап в развитието на фестивала. В залата с 600 места ще се представят по-мащабни продукции, тя ще се използва и целогодишно за резиденции на трупи, които подготвят спектаклите си за предстоящото издание на фестивала. На 11 юли в новата зала ще бъде представен 8-часовият спектакъл "Фауст" по Гьоте на немския режисьор Николас Щеман, направил сензация на фестивала в Залцбург през 2011 година.

Сред имената, които присъстват в програмата тази година, са тези на италианеца Ромео Кастелучи, на немския режисьор Томас Остермайер, на популярните на съвременната сцена хореографи Йозеф Надж, Борис Шармац и Анна Тереза Де Кеерсмакер. Последните двама ще закрият 67-ото издание на фестивала с танцов спектакъл по музика на Бах.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com