сервиз на хладилници варна

Театрална премиера на Френската гимназия във Варна - „Една седмица на Земята“

На 15 април от 14,00 часа в залата на IV ЕГ ``Фр. Жолио-Кюри`` ще бъде представен спектакълът ``Една седмица на Земята`` с участието на ученици от гимназията. Това е един от двата спектакъла, с които училището ще се представи на предстоящото 22-о издание на Международния фестивал на франкофонския ученически театър в Стара Загора.

Представлението е с вход свободен за всички, които са любопитни да видят новата театрална продукция на учениците. ``Една седмица на Земята`` е по сценарий и режисура на Полина Милчева. Тя е учила изкуства и култура и комуникации във Франция и режисура на съвременен танцов театър във Варненския свободен университет. Участват учениците, които в същия състав през 2013 година спечелиха първата награда ``Златна маска`` на 20-ото издание на Международния фестивал на франкофонския ученически театър във Варна: Васил Пенев, Боряна Минчева, Юлия Янчева, Джули Хаджoлян, Мартин Калчев, Васил Добрев, Георги Андонов. Сюжетът забърква Слънцето, Луната, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн в космически кастинг, за да се превърнат в човешки същества и да преживеят един човешки живот.

``Една седмица на Земята`` е фантастично произведение, вдъхновено от цитат, приписван на Хермес Трисмегист: ``Това, което е горе (небето), е като това, което е долу (Земята) и това, което е долу е като това, което е горе``. Преди хиляди години нашите прадеди са влагали митично-духовен смисъл в небесните тела и техните движения по небосвода, които и до днес играят съществена роля в културния и духовен живот на хората на Земята. Обединявайки типичните за всяко небесно тяло митични качества и символика с дните от седмицата, ``Една седмица на Земята`` е постановка, в която основната тематика е времепространственото измерение на човешкия живот на планетата Земя през призмата на древното астрологично познание``, разказва Полина Милчева.

Вторият спектакъл, с който варненската Френска гимназия ще се представи в Стара Загора, е ``Ах! Каква история!`` от Катрин Ан, подготвен от преподавателя по френски език в училището Оливие Морер.

Международният фестивал на франкофонския ученически театър ще се проведе в Стара Загора от 17 до 19 април.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com