сервиз на хладилници варна

С четения по цял свят се отбелязва 200-годишнината от рождението на Чарлз Дикенс

С 24-часов читателски маратон по целия свят днес се отбелязва 200-годишнината от рождението на английския писател Чарлз Дикенс (1812-1870).

Във Великобритания тържествата са под патронажа на Чарлз, принц на Уелс и Камила, херцогиня на Корнуол. По-рано днес принц Чарлз присъства на церемония в Уестминстърското абатство, където са положени венци на гроба на писателя, съобщи BBC. В Уестминстърското абатство, където се проведе четене на откъси от книги на Чарлз Дикенс, се събраха много потомци на писателя. Сред четящите са актьорът Ралф Файнс и пра-пра-внукът на Дикенс Марк Дикенс. 

Кралското семейство посети и музея на Чарлз Дикенс, открит през 1925 г. в къщата, където писателят живее в периода 1837-1839 г. Там принц Чарлз и съпругата му Камила също присъстваха на четене на откъси от книги на Дикенс, поднесено специално за тях от американската актриса Джилиън Андерсън, изиграла ролята на Мис Хавишъм в екранизацията на BBC по романа на Дикенс "Големите надежди".

В Портсмът, където Чарлз Дикенс е роден, начело на тържествената церемония по поднасяне на венци пред родната му къща е неговият пра-пра-внук Йън Дикенс. Родителите на Дикенс се установяват в Портсмът, където е изпратен бащата на писателя, служител във флота. Дикенс се ражда на 7 февруари 1812 г. Две години по-късно семейството се премества в Лондон.

Днешните четения, посветени на 200-годишнината от рождението на Чарлз Дикенс, са организирани от Британския съвет в 66 страни.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com