сервиз на хладилници варна

С филми, посветени на танца, започва Sofia Dance Week 2012

Специална кинопанорама от 3 филма, посветени на танца, предхожда тази година откриването на Sofia Dance Week. Всички филми ще се прожектират с вход свободен за зрителите и предлагат по-различен поглед върху танцовото изкуство.

Селекцията на Sofia Dance Week Cinema включва немския филм Rhytm is it!, чешкия проект, посветен на танцовия спектакъл Špalíček и испанския документален филм "Как танцуват в Испания?”, съобщиха организаторите на Sofia Dance Week.

Филмът Rhytm is it! разказва за първия голям образователен проект на Берлинския филхармоничен оркестър. 250 деца от рискови социални групи, за които танцовото изкуство е напълно непознато, танцуват в "Пролетно тайнство" на Игор Стравински под ръководството на големия английски хореограф Ройстън Малдум и музика, изпълнена от оркестъра на Берлинската филхармония. Прожекцията ще се състои на 18 септември в Expo Hotel.   

Чешкият танцов спектакъл Špalíček, реализиран от екип чешки артисти по повод 50-годишнината от смъртта на композитора Бохуслав Мартину, запознава зрителите с творческия процес на участниците - деца от основни училища в Прага, които произлизат от различни социални групи и никога преди това не са се занимавали с танцово изкуство. Филмът ще се прожектира в Чешкия център на 19 септември.

Документалният филм "Как танцуват в Испания?" прави преглед на най-доброто от испанската танцова сцена в лицето на някои от най-известните съвременни танцьори - Бланка Ли, Куки Херес, Белен Лопес и други. Прожекцията е на 27 септември в Институт "Сервантес".

Петото издание на Sofia Dance Week започва на 29 септември.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com