сервиз на хладилници варна

С откъси от книги за деца започва Маратонът на четенето 2015 във Варна

С четене на книги за деца на 23 април от 8,30 часа във фоайето на Регионална библиотека детски ``Пенчо Славейков`` започва традиционният Маратон на четенето. Тази година той продължава и два дни по-късно след Световния ден на книгата и авторското право със специални събития.  

Над 50 са участниците в инициативата, посветена на четенето на книги, сред тях най-многобройно са детските градини, включват се и 5 нови училища, съобщи на пресконференция Емилия Милкова, директор на Варненската библиотека.

До 18,00 часа вечерта, когато в библиотеката започва среща с писателя Захари Карабашлиев, ще се чете на различни места в града. Сред по-нетрадиционните е пространството до чинара в двора на бившата фабрика ``Първи май`` в квартал ``Аспарухово`` (Общество на писателите - Варна).

За първи път в Маратона на четенето се включва ЧСОУ ``Юрий Гагарин`` в Камчия, където ще се четат текстове на български, руски и английски. Още учебници на стойност 150 лева ще бъдат дарени от училището, след тези, вече получени през февруари като част от кампанията ``Дари учебник. Знанието няма цена!``. Друго ново попълнение във фонда на Варненската библиотека, станало известно малко преди Световния ден на книгата, са 93 книги на стойност 1000 лева, номинирани за наградата ``Бисерче вълшебно`` и закупени от Община Варна.

На 23 април от 20,30 часа в библиотеката започва традиционното събитие ``Една приказна нощ в библиотеката`` с участието на ученици от Школа ``Клас`` с ръководител Ивелина Бояджиева.

На 23 април от 9,00 до 18,30 часа в книжарница ``Параграф 22`` (бул. ``Княз Борис I`` 82) ще се събират цитати като част от кампанията ``Цитирай любимия си автор``, която тази година е посветена на литературата за деца.
Две събития на 25 април продължават след Маратона на четенето. От 11,00 часа в отдел ``Изкуство`` по инициатива на Сдружение на писателите и с партньорство на Варненската библиотека автори и гости ще се включат в Международното четене по повод 100-годишнината от арменския геноцид. Ще се четат текстове на арменски автори. В Полското училище също ще има събитие - ще се четат текстове на полски език от Адам Мицкевич и други автори. 

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com