сервиз на хладилници варна

Съли Ерна: Посланието, което искам да оставя, е безусловна любов

Интервюто с вокалиста на Godsmack  е направено по повод гостуването на групата на първия фестивал Summer Chaos, който се състоя в Бургас на 16 юни тази година. Това бе и първият концерт на Godsmack в България.

- Как се чувстваш след толкова години в музикалния бизнес?

- Чувствам се много добре. Имаше моменти, в които бях доста уморен от всичко, но сега отново съм изпълнен с енергия. Групата е в страхотна форма и според мен това е един от най-добрите периоди в цялата ни история. Справяме се отлично и точно сега за нас животът е чудесен.

- Кой е най-големият враг на музикалния бизнес?

- Не знам, може би звукозаписните компании, защото парите остават за тях, въпреки че музикантите вършат цялата работа.

- Как се борите срещу това?

- Интернет промени всичко. Правилата на играта вече са други и компаниите нямат тази роля, която имаха преди. Днес всичко е в нашите ръце. Ние сме в добри отношения с настоящия си лейбъл (``Republic Records`` – бел. а.). С тях работим от доста време и сме като едно семейство. Но интернет даде голяма свобода на групите и сега топката е в нашето поле.

- Как феновете приеха новия албум на Godsmack  смяташ ли, че ``1000hp`` е добър колкото най-успешните ви записи?

- Отзивите са положителни. Според мен, както и според много от феновете, това е най-добрият ни албум след дебюта от 1998 г. Радвам се, че новите песни се харесват от публиката. На живо изпълняваме някои от тях - 1000hp, Generation Day, What`s Next, Something Different и те се приемат наравно със старите хитове като I Stand Alone, Awake и Voodoo, без които няма как да мине концерт на Godsmack.

- След 20 години в музикалния бизнес старите или новите фенове възприемат музика ви по-добре?

- Не мога да отговоря на този въпрос, защото имаме много фенове, които са с нас от самото начало на групата, но има и немалко такива, които сега ни откриват и оценяват музиката ни.

- Трудно ли бе да откриете собствения си звук?

- Много експериментирахме, докато успеем. Всички харесваме музиката на Rush, Aerosmith, Metallica, Judas Priest, Black Sabbath, Led Zeppelin… Израснали сме с тези групи и когато настъпи моментът да създаваме наши собствени композиции, всеки от нас допринесе със своите идеи и влияния. Така се получи всичко през тези години - оттук малко, оттам малко, докато постепенно достигнем до своя оригинален звук.

- Смяташ ли, че Godsmack бяха необходимия баланс между метъла и ню метъла на Korn и Limp Bizkit?

- Да, ние никога не сме били ню метъл. Дори не сме и метъл. Godsmack е просто една рок група. Хард рок група. Харесвам метъл банди като Slayer, Pantera, Lamb of God и Slipknot, но ние винаги сме били на границата между стиловете - нито само рок, нито изцяло метъл. Причислиха ни към ню метъла, защото се появихме и станахме известни по едно и също време с групите от този стил. Но с годините успяхме да се освободим от този етикет и хората вече знаят, че сме хард рок банда.

- Коя е най-голямата заблуда за вас след толкова време?

- Че сме корави типове, които приличат на банда намръщени побойници. Не вземаме подобни приказки насериозно. Не мога да говоря за останалите от групата, но за мен мнозина си мислят, че съм лош и опасен. Това не е вярно. Аз всъщност обичам хората.

- Как би описал начина, по който използваш гласа си като инструмент в групата?

- Гласът е просто един от инструментите, заедно с китарите и барабаните. Разликата е, че той носи посланието на песните и чрез него се осъществява емоционалната връзка между група и публика. Това се опитвам да постигна с моя глас.

- Щяха ли Godsmack да бъдат различни без теб?

- Разбира се. Можеш да смениш който и да е от музикантите и да не усетиш разликата, слушайки даден албум. Но когато смениш вокалиста, звученето се променя драстично.

- Музиката ли вдъхновява стила ви на свирене или обратното?

- Страхотен въпрос! Мисля, че е по малко и от двете. Музиката определено влияе на начина ни на композиране, но и стилът ни на свирене се отразява на крайния резултат. Страхотен въпрос!

- Най-големият шанс в кариерата ви?

- Това е поканата да свирим на Ozzfest през 2000 г. Дотогава се справяхме добре, но свирехме предимно в клубове. Ozzfest беше повратен момент, защото излязохме пред многохилядна публика и кариерата ни тръгна нагоре. Участието на феста промени съдбата ни към по-добро. Благодаря на Ози и Шарън, защото явно видяха нещо в нас и ни дадоха този шанс. Това беше една от най-големите възможности, които получихме.

- Как би искал да те запомнят хората?

- Мил, щедър и отдаден на другите.

- Проклятие или благословия е да имаш името Godsmack?

Донякъде е проклятие, защото през годините повече ни е пречило. Трудно ни е да пробием сред по-широката публика, защото тя не иска да приеме подобно име. То звучи обезпокоително, особено за общество, което е силно религиозно. Има такива места в Америка, където Библията е на почит. Там не ни дават никакъв шанс - дори и да не са чували музиката ни, те са убедени, че ние сме лоши хора, само защото името на бандата им звучи зле. Така че то по-скоро ни пречи, отколкото ни помага. Ако можех да се върна назад във времето, щях да кръстя групата по друг начин. Но така или иначе вече сме известни като Godsmack и хората ни познават като музиканти, а не като нещо друго. Не ни ``съдят по корицата``.

- Ако имаш 5 минути на Земята, за да изпееш една песен, с която да оставиш добро впечатление на хората по света, коя би била тя?

- Интересен въпрос. Ако трябва да изпълня само една песен, с която да впечатля хората... Добър въпрос! Ако е нещо от моите песни, My Light от Avalon е подходяща... Трудно е да избера... Може да е Until Then... Да, най-вероятно ще е тя. Всъщност не знам. За да променя света към по-добро, определено ще изпълня My Light - тя е за любовта към моята дъщеря, към единственото ми дете. Като цяло композицията е за безусловната любов, когато обичаш нещо или някого повече от себе си, повече от всичко друго. Така че, ако трябва да изпълня само една песен, която да вдъхнови света, определено ще избера My Light, защото това е посланието, което искам да оставя - безусловна любов!

Интервюто е излъчено в предаването ``От другата страна`` по Радио Варна на 20 април 2015 г. Публикацията е със съкращения. Заглавието е на Градското списание.

www.irontrees.com


Новини от Градското списание - www.urban-mag.com