сервиз на хладилници варна

Съкровище от златни монети откриха на нос Свети Атанас край Бяла

Съкровище от 7 златни монети от средата на VІ век са открити в Късноантичната крепост на нос Свети Атанас край Бяла още в началото на новия археологически сезон. Съкровището е открито на 5 април при прокарване на канал.

Монетите (солиди) са с тегло 4,44 грама всяка, с висок процент на злато – около 98 %, една с образа на император Юстин І (518–527) и 6 на Юстиниан І Велики (527–565).

"Проучването на сградата, където е открито съкровището, тепърва започва. Надяваме се да има и други находки, като керамика и метални предмети и да определим характера на сградата. Монетите са в изключително добро състояние, част от тях може би дори не са били в обращение. Собственикът на сградата е скрил спестяванията си на 30 см. под пода, вероятно при последното нападение на града в началото на VІІ век. След това нападение живот на мястото не е имало, което е доказано и от предходните ни проучвания", каза на пресконференция археологът Александър Минчев, който заедно с Валери Йотов ръководи разкопките в Бяла.

Екипът посочва някои любопитни факти, свързани със стойността на съкровището от 7 солида. През VІ–VІІ век заплащането на квалифицирани работници (ковачи, дърводелци и други) е 1–2 солида месечно, а най-ниското чиновническо заплащане е 9 солида годишно. С откритите 7 солида някога човек е можело да си купи около 3000 кг. пшеница или между 2000 и 3000 литра вино, около 150 литра зехтин, 10 прасета, 2 магарета, 2-3 крави, един работен кон.

Разкопките засега се финансират само от община Бяла. "Надяваме се бъдещото правителство да осигури бюджет за разкопките и предстоящото оформление на обекта, защото той е многогодишна задача, проучванията ще продължат десетилетия занапред. За нас все още голямата загадка е как се е наричала тази крепост, защото нямаме сигурни данни за това", каза още Мичев.

Подобни съкровища от VІ век са откривани в района на Западното Черноморие в Тулча, Румъния, на нос Калиакра, в района на Провадия, край село Бенковски и в района на Аспарухово, Варненско, в Несебър. Най-често се откриват малки находки – от 5 до 8 солида.

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com