сервиз на хладилници варна

Супергерои в действие – изложба на Кремена Цанкова в Галерия 8

На новия герой през XXI век - човека-продукт, създаден от рекламата, но празен от съдържание, посвещава през последните години работата си художничката Кремена Цанкова. С много ирония тя представя съвременния "култов" образ в 10 кинетични обекта, показани в Галерия 8.

И десетте творби, включени в изложбата, са кинетични, тоест, някакви части от тях са подвижни и зрителят може да участва в тяхната промяна или пренареждане. Почти като в лунапарк, където работите биха били доста по-обемисти, в Галерия 8 зрителят може да прекара приятно поне половин час, докато дърпа важенца, върти ръчки или нарежда като пъзел различни картинки. Образите са предимно на твърде мускулести мъже, прекалили с бодибилдинга, тук-там се намират и разбиващи мъжките сърца красавици.

Кремена Цанкова -

"Feed me"

Изложбата се нарича "Да бъдеш или да изглеждаш" - по-същественият въпрос днес според авторката, която от доста време разсъждава върху темата за консуматорското отношение и за измислените от медиите герои. Първоначално живописни, днес "супергероите" от картините й се намират във вид на колаж върху повижните обекти.
До една от работите стои надписът "Аз имам различни лица. Аз съм Новият Бог. Аз съм Променящият-лика-си. Виж ме!". Ако си поиграе, зрителят ще види лицето на Бенджамин Франклин, на Извънземното от филма на Спилбърг, на котка, на петел, на акула, на тоалетна чиния… Друга работа пък приканва зрителите да си направят сами Рибомен, като подредят по различен начин 3 отделни части от, всяка в няколко варианта.

Кремена Цанкова -

"I can dance по Abbey Road"

Кремена Цанкова очевидно се е забавлявала, докато прави работите си, но не лишава от това удоволствие и зрителите, които бързо ще се ориентират и ще направят своя избор сред супергероите.

Изложбата на Кремена Цанкова в Галерия 8 може да се посети до 23 октомври.

©  Снимки: "Градското списание"

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com