сервиз на хладилници варна

Странджанските традиции оживяват в нов фестивал

Първото издание на фестивала на занаятите "По Малкотърновски- от извора на Странджа" ще се проведе в Малко Търново на 28 и 29 юли. Във фокуса на двудневното събитие са уникални запазени и до днес занаяти и традиции от Странджанския край.

Основната цел на фестивала е да представи нематериалното културно наследство от района на Странджа, съобщиха организаторите. В програмата са включени уъркшопи по кошничарство, дърводелство, килимарство и тепавичарство с представяне на пълния цикъл на обработка на вълна. Други приложни ателиета предвиждат изработка на сувенири от лесков материал и рисуване на камъни.

Кулинарят Иван Звездев ще се включи като председател на журито в конкурс за най-вкусно кулинарно ястие. Присъстващите ще могат да видят и как се пече зелник на връшник. Най-музикалните гости на фестивала ще могат да се научат да пеят химна на Странджа "Ясен месец“ и да играят странджанско хоро, след което и да участват в надиграване. Фотографската изложба "Живо наследство”, прожекции на филми за Малко Търново и  литературно четене в музея допълват програмата.

Фестивалът се организира от Народно читалище "Просвета 1914" и Инициативен комитет в рамките на проект на Платформа АГОРА, финансиран от фондация "Америка за България".

Новини от Градското списание - www.urban-mag.com